Понад сотню немовлят, народжених для іноземців, не можуть забрати через закриті кордони. В омбудсмена напрацьовують механізм

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

В Україні перебуває понад 100 дітей, які народилися під час карантину в клініках сурогатного материнства. Іноземні пари не можуть забрати дітей через закриті кордони. В уряді напрацьовують механізм, як допомогти цим батькам.

Про це на брифінгу повідомила уповноважена з прав людини Людмила Денісова.

«Якщо карантин буде продовжений, як прогнозує МОЗ, то цих дітей в Україні вже може бути не сотня, а майже тисяча», — наголосила Денісова.

51 немовля знаходиться у київському готелі «Венеція» при клініці репродуктивної медицини BioTeх. Всі сурогатні батьки із різних країн — США, Італії, Іспанії, Великої Британії, Китаю, Франції, Німеччини та інших.

За словами Денісової, у готелі «Венеція» 15 дітей перебувають з батьками, які встигли приїхати до карантинних обмежень, але не можуть виїхати. Ще 36 дітей чекає на приїзд батьків.

Вона додала, що умови утримання дітей належні.

«Вони [іноземні пари] зверталися в МЗС України, щоб їм допомогли вирішити це питання, але там їм відмовили, запропонували звертатися до посольств їхніх країн. А потім через звернення дипломатичної ноти посольства вже допомагатимуть в індивідуальному порядку. Але держави не змогли це зробити, деякі посольства відмовилися. Тому питання залишається невирішеним», — розповіла Денісова.

В омбудсмена зараз напрацьовують механізм, щоб батьки могли забрати дітей. «Вирішили, що вони [іноземні пари] повинні звернутися до омбудсмена з відповідною заявою, потім я вже звертатимуся до Міністерства закордонних справ, щоб вони надали їм дозвіл на виїзд і виїзд», — розповіла омбудсмен.

Денісова назвала сурогатне материнство проблемою, яка потребує негайного реагування. Денісова пропонує зміни до законодавства, щоб послугами сурогатного материнства користувалися лише українці.

Що сталося?

Клініка репродуктивної медицини BioTex наприкінці квітня оприлюднила відео з немовлятами від сурогатних мам, які знаходяться у київському готелі «Венеція». Наголосивши, що через закриття кордонів дітей не можуть забрати батьки.

Але тільки напередодні на нього звернули увагу національні ЗМІ та омбудсмен Людмила Денісова.