У Великій Британії розпочали тестувати на людях вакцину від коронавірусу

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
У Великій Британії розпочали тестувати на людях вакцину від коронавірусу

NurPhoto / Contributor / Getty Images

Британсько-шведська фармацевтична компанія AstraZeneca, яка займається виробництвом вакцини від коронавірусу, розпочала клінічні випробування препарату.

Про це повідомили у пресслужбі компанії 25 серпня.

«У дослідженні, яке фінансується Агентством перспективних дослідницьких проєктів в галузі оборони, що входить до складу Міністерства оборони США, і Управлінням перспективних біомедичних досліджень і розробок, що входить до складу Офісу помічника секретаря щодо забезпечення готовності й реагування в Міністерстві охорони здоровʼя США і соціальних служб, візьмуть участь до 48 здорових учасників із Великої Британії віком від 18 до 55 років», — йдеться у повідомленні.

Під час випробувань фахівці оцінюватимуть ефективність, безпеку і реакцію організму на препарат.

«AZD7442 є комбінацією двох моноклональних антитіл, отриманих від пацієнтів із інфекцією SARS-CoV-2, що одужують. Антитіла зі збільшеним періодом напіввиведення повинні забезпечувати захист від COVID-19 щонайменше на шість місяців», — додали у компанії.

За словами віцепрезидента з біофармацевтичного дослідження компанії Мене Пангалоса, така комбінація антитіл в поєднанні з запатентованою технологією продовження періоду напіввиведення може підвищити як ефективність, так і довговічність використання, а також знизити ймовірність вірусної стійкості.

Перші результати випробування AstraZeneca планує отримати в другій половині 2020 року.

  • ВООЗ розраховує, що пандемія коронавірусу завершиться менш ніж за два роки.
  • 21 липня у Росії заявили, що розробили вакцину від коронавірусу — її вже погодились виробляти у Бразилії.
  • Президент Молдови Ігор Додон готовий першим у своїй країні випробувати російську вакцину від коронавірусу, яка ще не пройшла третій етап випробувань. На третій фазі випробування вакцини виявляють її ефективність для різних груп населення та шукають пропущені побічні ефекти.
  • Кілька вакцин світу наразі проходять тестування саме на третій фазі. Ці дослідження можуть тривати до 4 років, і лише чверть усіх препаратів їх проходить. На останній, четвертій фазі вакцину тестують на тисячах інфікованих людей для вивчення відтермінованих ефектів.