«Мені це не потрібно». Екслідер гурту «Тартак» Положинський відмовився від ордена, яким його нагородив Зеленський

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Музикант, колишній лідер гурту «Тартак» Олександр Положинський відмовився від ордена «За заслуги» ІІІ ступеня, яким його нагородив президент Володимир Зеленський.

Про це Положинський повідомив у Facebook, оприлюднивши відеозвернення до глави держави.

Він наголосив, що державних нагород заслуговують Андрій Антоненко, Юлія Кузьменко та Яна Дугарь, які є фігурантами справи про вбивство журналіста Павла Шеремета. Музикант пригадав у відео Зеленському, що пів року тому підозрюваних назвали «вбивцями» без доказів та слідства.

«Сьогодні, коли ми йшли в колоні [під час Маршу захисників у Києві], ми також згадували про людей, яких безпідставно, принаймні, жодного разу ще не було наведено справді вагомого доказу якоїсь їхньої провини, звинувачують у вбивстві — у тяжкому злочині. Це мій друг і колега — музикант Андрій Антоненко, це лікар Юлія Кузьменко, це військовий медик Яна Дугарь. Ось ці люди справді заслуговують на нагороди, хоча б тому, що вже більш як пів року вони потерпають від беззаконня, і, в тому числі, Ваше імʼя замішане в цій справі, тому що за Вашої участі був проведений брифінг, де людей безпідставно назвали вбивцями без суду, без слідства, без доказів», — наголосив музикант.

Положинський додав, що в нього вже є цілком достатньо нагород — це його концерти та вдячність шанувальників. «Ордени, медалі та інші державні нагороди залиште тим, кому вони справді потрібні та хто на них справді заслуговує. А мені це не потрібно», — підкреслив він.

Про що йдеться?

Президент Володимир Зеленський видав указ про відзначення низки діячів державними нагородами з нагоди Дня Незалежності України, зокрема Положинському присвоїв орден «За заслуги» ІІІ ступеня.

Звання заслуженого артиста України отримали артист Михайло Хома (псевдонім DZIDZIO) та вокаліст групи Brutto, лідер групи «Ляпіс 98» Сергій Міхалок.