Міністр Кулеба: Франція та Німеччина підтримали зустріч у «нормандському форматі» на рівні глав МЗС

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Міністр Кулеба: Франція та Німеччина підтримали зустріч у «нормандському форматі» на рівні глав МЗС

УНІАН

Німеччина та Франція підтримали ініціативу України про зустріч у «нормандському форматі» на рівні міністрів закордонних справ. Про це під час брифінгу повідомив глава МЗС України Дмитро Кулеба.

«Я вдячний міністру [закордонних справ Німеччини Гайко] Маасу та французькому колезі Іву Ле Дріану за те, що вони підтримали мою пропозицію провести зустріч міністрів закордонних справ, уже другу […] Сьогодні ми обговорили шлях підготовки до неї. У нас є всі підстави вважати, що ця зустріч відбудеться у повноцінному чотиристоронньому форматі і до нас приєднається глава МЗС РФ [Сергій Лавров]», — заявив Кулеба.

Міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас прогнозує, що зустріч може відбутися вже у вересні і на ній можуть, зокрема, обговорити «формулу Штайнмаєра» та проведення місцевих виборів на Донбасі.

«Для того, щоб ми зустрілися в «нормандському форматі» у вересні на рівні міністрів закордонних справ, усі залучені сторони розуміють, що нам потрібно зустрітися не для того, щоб повторити те, що було досягнуто на Паризькому саміті, але говорити про те, яким чином реалізуються ці рішення. З одного боку, є перемирʼя, з іншого боку, є механізми, які мають застосовуватися для контролю. Це стосується також облаштування додаткових пунктів переходу», — додав Маас.

Нагадаємо, що 28 серпня планується зустріч радників лідерів країн «нормандського формату». Від України традиційно в ній братиме участь голова Офісу президента Андрій Єрмак, а від Росії — заступник голови Адміністрації президента Дмитро Козак.

  • 30 липня ЗМІ повідомили, що заступник голови Адміністрації президента Росії Дмитро Козак, куратор українського напряму в Кремлі, написав листа раднику канцлера Німеччини Ангели Меркель про переговори стосовно Донбасу. У ньому Козак називає переговори «безглуздими» і нібито говорить про вихід Росії з цього процесу.
  • Зі свого боку голова Офісу президента Андрій Єрмак повідомив, що представник РФ направив листа, але в ньому не було зазначених вимог.
  • Президент України Володимир Зеленський розраховує, що на наступній зустрічі лідерів «нормандської четвірки» в Берліні зафіксують проміжні успіхи перемирʼя на Донбасі, що дозволить рухатися далі для припинення війни.