В омській лікарні розповіли про стан Навального. Стверджують, що діагноз встановлений, а отруту не знайшли

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
В омській лікарні розповіли про стан Навального. Стверджують, що діагноз встановлений, а отруту не знайшли

В організмі російського опозиційного політика Олексія Навального не виявили отрути.

Про це заявив головний лікар омської лікарні швидкої медичної допомоги № 1 Олександр Мураховський.

«Ніч минула добре, стан його на 8-му годину ранку дещо покращився, але чіткої стабільності ми домогтися поки не можемо. Сьогодні проводили великий консиліум за участю фахівців з інституту Бурденка й інституту Пирогова. Почали о пів на восьму ранку і закінчили о пів на десяту. Стан його поки нестабільний. Питання транспортування поки передчасне», — повідомив він.

За словами Мураховського, говорити про перевезення Навального можна буде лише після його повної стабілізації.

«У нас наразі п’ять робочих діагнозів, ми всі їх відпрацьовуємо. Усі суміжні фахівці залучені, ми всі боремося за життя нашого пацієнта. Аналізи ще тривають, вони ще триватимуть приблизно дві доби», — додав він.

Водночас соратники Навального заявили, посилаючись на співробітників транспортної поліції, що речовина, якою отруїли опозиціонера, була встановлена і вона є небезпечною для оточення. Назва її не розкривається.

Згодом у поліції спростували інформацію, уточнивши, що «йдеться про отруєння психодизлептиками».

Відсутність у крові та сечі отрути також підтвердив заступник головного лікаря омської лікарні Анатолій Калініченко.

«Ми не вважаємо, що пацієнт переніс отруєння. У результаті лікування, проведеного великого клінічного спостереження, оглядів і лабораторно-інструментальної діагностики вже протягом доби ми практично маємо повний діагноз, маємо ускладнення, всі стани, які у нього є. Вони повністю вкладаються у структуру того діагнозу, який ми встановили», — зазначив він, відмовившись озвучити діагноз.

Також Калініченко запевнив, що діагноз усно повідомили дружині та брату Навального.

  • Уранці 20 серпня стало відомо, що Навальний потрапив до реанімації з ознаками сильного отруєння. Він повертався літаком з Томська до Москви, але під час польоту йому стало зле. Літак екстрено посадили в Омську.
  • У Навального припускають, що отруту могли підсипати в чай — це єдине, що він пив уранці.
  • За словами речниці опозиціонера Кіри Ярмиш, Навальний перебуває у стабільно важкому стані. Особистий лікар хоче вивезти його до Європи.