Дослідження: Низька вологість повітря пришвидшує поширення коронавірусу

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Дослідження: Низька вологість повітря пришвидшує поширення коронавірусу

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Науковці у Лейпцигу (Німеччина) та Нью-Делі (Індія) дійшли висновку, що на швидкість поширення коронавірусу у приміщенні може істотно впливати вологість повітря.

Про це пише Deutsche Welle.

«Якщо відносна вологість повітря в приміщенні нижча за 40%, частки, що виділяються інфікованими людьми, поглинають менше води, тож залишаються легшими, пролітають далі через приміщення і з більшою ймовірністю потрапляють в організм здорових людей», — пояснив науковий співробітник Інституту тропосферних досліджень (Tropos) у Лейпцигу Аджіт Ахлават.

До таких висновків група вчених з Tropos і Національної фізичної лабораторії (CSIR) в Нью-Делі дійшла, проаналізувавши 10 міжнародних досліджень, які вивчали вплив вологості повітря на поширення та інфікування збудниками грипу і різними коронавірусами в період з 2007 по 2020 рік.

На підставі цього вчені рекомендують контролювати рівень вологості повітря в приміщенні на додачу до таких перевірених заходів, як-от дотримання мінімальної дистанції й носіння маски. Дослідники наголошують, що відносна вологість повітря від 40 до 60% може зменшити поширення вірусів і їхнє проникнення через слизову оболонку носа. Це особливо важливо з огляду на наближення холодної пори року, коли люди проводять більше часу в приміщеннях з опаленням.

І навпаки, за умов підвищеної вологості повітря розсіяні в повітрі мікроскопічні краплі швидше зростуть у вазі і будуть раніше падати на підлогу та менше вдихатися здоровими людьми. «Отже, рівень вологості повітря в громадських будівлях і транспорті, щонайменше, на 40 відсотків знизить не тільки вплив COVID-19, а й інших вірусних захворювань, як-от сезонного грипу», — пояснив Суміта Кумар Мішра з Національної фізичної лабораторії в Нью-Делі.

  • У липні Всесвітня організація охорони здоров’я визнала докази повітряного поширення нового коронавірусу після того, як група науковців переконала її оновити свої дані про поширення COVID-19 серед людей.
  • Пізніше японський суперкомп’ютер вирахував заходи безпеки для поїздів, з огляду поширення коронавірусу через повітря.