Меркель та Макрон поговорили з Путіним телефоном. Розмовляли про Білорусь та необхідність почати діалог з опозицією

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Меркель та Макрон поговорили з Путіним телефоном. Розмовляли про Білорусь та необхідність почати діалог з опозицією

Пресслужба президента росії

Канцлер Німеччини Ангела Меркель та президент Франції Еммануель Макрон поговорили телефоном з президентом Росії Володимиром Путіним. Про це повідомляє пресслужба Меркель.

Вони обговорили ситуацію в Білорусі після президентських виборів 9 серпня. Канцлер підкреслила, що білоруський уряд має утриматися від насильства проти мирних демонстрантів, негайно звільнити політичних вʼязнів і вступити у діалог з опозицією і суспільством для подолання кризи.

Пресслужба Кремля повідомляє, що російська сторона акцентувала увагу на неприйнятності будь-яких спроб втручання ззовні у внутрішні справи республіки, які можуть привести до подальшої ескалації кризи.

Під час розмови з Макроном Путін наголосив, що «недопустимо тиснути на керівництво Білорусі».

Нагадаємо, що 12 серпня Путін і Макрон поговорили телефоном, але передали деталі розмови по-різному. За версією Кремля, лідери держав розглянули обстановку в Лівані після вибуху у порту Бейруту, «внутрішньоукраїнський конфлікт» і порушили питання поточної ситуації в Білорусі. Водночас пресслужба президента Франції висвітлює цю розмову інакше: лідери говорили про коронавірус, Білорусь і Ліван. України у цій версії немає.