Reuters: Спецслужби Лівану за два тижні до вибуху попереджали президента і прем’єра про вибухові речовини в порту

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Reuters: Спецслужби Лівану за два тижні до вибуху попереджали президента і прем’єра про вибухові речовини в порту

Daniel Carde / Stringer

Ліванські спецслужби попереджали президента та прем’єра про вибухові речовини у порту Бейруту, які можуть зруйнувати місто в разі вибуху, у липні 2020 року.

Про це з посиланням на відповідні документи пише Reuters.

Журналісти не бачили сам звіт щодо зберігання близько 2 750 тонн нітрату амонію у порту столиці, однак їм розповіли про лист, який був направлений президенту Мішелю Ауну та прем’єру Хассану Діабу 20 липня, за результатами звіту.

У висновку цього листа йшлося про те, що небезпечні речовини потрібно прибрати із порту «негайно». Про цей звіт раніше нічого не повідомлялося, самі ж документи були секретними.

«Існувала загроза, що ці дані, якщо їх викрадуть, можуть бути використані для теракту», — розповіло журналістам джерело.

Один із чиновників, який був залучений до написання цього листа, розповів Reuters, що у документі було чітко написано — небезпечні речовини можуть зруйнувати Бейрут, якщо вибухнуть.

В адміністрації президента Лівану на запит ЗМІ не відповіли. Водночас в уряді Лівану, який вже у повному складі пішов у відставку, підтвердили отримання листа. Там зазначили, що протягом 48 годин одразу ж направили цю інформацію до Вищої ради оборони.

«Чинний кабінет міністрів отримав лист за 14 днів до вибуху і відреагував на нього протягом лічених днів. Попередні адміністрації працювали більше шести років і нічого не робили», — заявили в уряді.