Про Україну, Білорусь і коронавірус. Путін і Макрон поговорили телефоном, але передали деталі розмови по-різному

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Про Україну, Білорусь і коронавірус. Путін і Макрон поговорили телефоном, але передали деталі розмови по-різному

Mikhail Metzel / Contributor

12 серпня відбулась телефонна розмова президента Франції Еммануеля Макрона і президента Росії Володимира Путіна, але їхні пресслужби по-різному повідомили про розмову.

За версією Кремля, лідери держав розглянули обстановку в Лівані після вибуху у порту Бейруту, «внутрішньоукраїнський конфлікт» і порушили питання поточної ситуації в Білорусі.

Розмова про Україну у версії від пресслужби Путіна була такою: позитивно оцінили те, що 22 липня на засіданні Тристоронньої контактної групи домовилися про повне і всеосяжне припинення вогню на лінії розмежування на Донбасі з 27 липня, яке бойовики порушили за 20 хвилин після початку. Путін наголосив на тому, що Київ має налагоджувати прямий звʼязок з окупованими територіями Донбасу, щоб закріпити в законі особливий статус Донбасу.

Про що саме президенти говорили в контексті Білорусі — невідомо.

Водночас пресслужба президента Франції висвітлює цю розмову інакше: лідери говорили про коронавірус, Білорусь і Ліван. України у цій версії немає.

«Глави двох держав домовилися продовжити співпрацю, розпочату в боротьбі з COVID-19», — зазначили в Єлисейському палаці.

Також відомо, що Макрон звернувся до Путіна з проханням підтримати Бейрут і ліванський народ. Окрім цього, президент Франції «висловив дуже велику заклопотаність ситуацією в Білорусі та насильством щодо громадян під час виборів». Він наголосив на необхідності повернутися на шлях діалогу.