Протести в Білорусі: Зеленський провів нараду з силовиками та главами ОДА

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Протести в Білорусі: Зеленський провів нараду з силовиками та главами ОДА

Соколовська Інна / УНІАН

Президент Володимир Зеленський провів нараду з керівниками розвідувальних і силових органів та очільниками деяких областей з приводу ситуації у Білорусі.

Про це повідомляє пресслужба президента.

Зеленський зазначив, що «події в цій країні можуть суттєво вплинути на Україну». Учасники наради проаналізували ситуацію в сусідній країні, а також оцінили можливі сценарії подальшого розвитку подій у Білорусі, включно з «різними типами ескалації з огляду на так звані гібридні типи світових конфліктів». Зазначається, що за підсумками зустрічі зроблені висновки та дані розпорядження.

  • У Білорусі з 9 серпня тривають масові протести проти фальсифікацій на виборах. Люди вимагають перерахувати голоси і провести чесні вибори. За даними ЦВК, Олександр Лукашенко набрав 80% голосів, а за даними спостерігачів, правозахисників і активістів — у Лукашенка не більше ніж 10% і перемогла на виборах Світлана Тихановська. Згодом вона виїхала до Литви.
  • Силовики застосовують проти людей надмірну силу й багатьох калічать. Загалом затримали близько 7 тисяч людей. За даними МВС Білорусі, під час протестів загинула одна людина, однак правозахисники повідомляють про щонайменше трьох загиблих.
  • В українському МЗС підтримали позицію Євросоюзу та засудили політичні переслідування та жорстокість правоохоронців щодо мирних протестів у Білорусі. Частина депутатів з президентської фракції «Слуга народу» вимагає від держави не визнавати результатів виборів, за якими вшосте начебто переміг Лукашенко.