В МЗС обурилися заявою Лукашенка про причетність України до протестів. А в РНБО назвали «недружнім кроком» видачу «вагнерівців» Росії

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

У Міністерстві закордонних справ обурилися заявами президента Білорусі Олександра Лукашенка про причетність України до масових протестів білорусів.

Про це пише пресслужба МЗС.

«МЗС України висловлює занепокоєння заявами керівництва Республіки Білорусь щодо участі громадян України в організації, наголошуємо, мирних протестів у звʼязку з результатами президентських виборів. Ми обурені тим, що президент дружньої нам держави звинувачує українців у дестабілізації ситуації в Білорусі», — йдеться у повідомленні.

Там зазначають, що жодних доказів причетності України немає. Водночас Україна надала низку доказів причетності затриманих у Білорусі найманців «ПВК Вагнера» до незаконних збройних формувань «Л/ДНР» на Донбасі, проте їх видали назад до Росії.

Водночас секретар РНБО Олексій Данілов вважає видачу «вагнерівців» Росії недружнім кроком Білорусі.

«Це рішення негативно позначиться на взаєминах двох держав, оскільки Україна зібрала достатньо доказів щодо участі бійців «Вагнер» у збройному конфлікті на Донбасі», — підкреслив він.

  • Під Мінськом у ніч проти 29 липня затримали понад 30 найманців «ПВК Вагнера», які готувалися дестабілізувати обстановку у країні напередодні виборів президента.
  • У Кремлі запевнили, що не мають інформації про протиправні дії росіян, і вимагали відпустити затриманих. Також російська влада зазначила, що «вагнерівці» летіли до Туреччини, але «спізнилися на літак». У Білорусі затриманих звинувачували в підготовці терактів.
  • 14 серпня стало відомо, що Білорусь видала «вагнерівців» Росії. Один із них залишився в Білорусі.