NetBlocks: Через відключення інтернету економіка Білорусі втратила майже $170 млн

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
NetBlocks: Через відключення інтернету економіка Білорусі втратила майже $170 млн

Unsplash / Kevin Ku

Інтернет у Білорусі заблокували в день виборів 9 серпня, проте «президент» Олександр Лукашенко заявляв, що це не ініціатива держави, а закордонний вплив. Інтернет почали відновлювати через три доби, і за час без звʼязку економіка країни зазнала багатомільйонних збитків.

За підрахунками неурядової організації NetBlocks, яка контролює кібербезпеку та управління інтернетом, відключення коштувало Білорусі близько $50 млн щодня.

За допомогою інструменту NetBlocks, на основі даних Світового банку, Міжнародного союзу електрозв’язку, статистичної організації Європейської Комісії, Бюро перепису населення США та методологією Брукінгського інституту передових технологій, можна розрахувати збитки за певну кількість днів.

Таким чином, три дні без інтернету завдали Білорусі $169,2 млн збитків для економіки, багато сфер якої залежить від безперебійного звʼязку.

Як повідомляє Forbes, білоруське законодавство встановлює контроль держави над точками, в яких інтернет «перетинає кордони». Цими виходами розпоряджаються дві державні компанії — «Белтелеком» і Національний центр обміну трафіком.

Таким чином у Білорусі можливість відключати країну від інтернету мають всього дві компанії, підконтрольні уряду. У цій країні так вчинити легше, ніж в Україні чи Росії, оскільки діяльність провайдерів, яких всього кілька десятків, жорстко регулюється.

За даними експертів, до яких звернулись Forbes, у Білорусі свідомо відключили протокол https, який широко використовується для шифрування трафіку. Зокрема, 9 серпня виявилось, що всі канали зв’язку країни були виведені в один вузол зв’язку, що фільтрував шифрований трафік.

Також зазначається, що відключення нового інтернет-протоколу IPV6 є головною ознакою того, що блокування зв’язку відбулось за наказом уряду Білорусі.

На думку експертів, якби відключення відбулося дійсно через дії сусідів, для цього необхідно було б залучити Росію, Україну та Польщу, що практично малоймовірно. Ситуацію з відключенням зв’язку порівняли з людиною, яка замкнулась у квартирі та просить її визволити.