Президент Бразилії назвав пожежі в лісах Амазонії брехнею. Тоді як його уряд представляє дані про тисячі осередків горіння

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Президент Бразилії назвав пожежі в лісах Амазонії брехнею. Тоді як його уряд представляє дані про тисячі осередків горіння

Leonardo Carrato / Bloomberg / Getty Images

Президент Бразилії Жаїр Болсонару заперечив існування пожеж у дощових лісах Амазонії, які називають «легенями планети». Він назвав це брехнею попри дані власного уряду про тисячі осередків горіння, що охопили регіон.

Про це повідомляє Reuters.

Коментар президента Бразилії надійшов після того, як свідком пожеж у віддаленому місті Апуї у штаті Амазонас стало джерело видання.

Торік, коли екологічна спільнота світу била на сполох через масштабні лісові пожежі в Бразилії, Болсонару також заперечував наявність проблеми, що спричинило напруженість у взаєминах із низкою держав світу, зокрема з Францією.

Цього разу бразильський лідер запропонував представникам іноземних держав пролетіти уздовж річки Амазонки, щоб переконатися у відсутності проблеми.

«Вони не знайдуть вогню, жодної чверті гектара знищених лісів. Ця історія про пожежі є брехнею, і ми маємо битися з нею справжніми цифрами», — сказав колишній військовий офіцер Болсонару на зустрічі Спілки південноамериканських держав із захисту тропічних лісів.

Президент також додав, що більшість лісів досі неушкоджена, і взагалі вони називаються «дощовими», тому що не горять. За словами Болсонару, пожежі в Амазонії — вигадки іноземних урядів.

За даними експертів, пожежі в дощових лісах — справді не природне явище, і в підпалах винна діяльність людей, які знищують ліси для звільнення місця під сільське господарство.

Іноземний тиск змушує Бразилію захищати Амазонію як найбільшу світову екосистему, що поглинає надлишок вуглецю з атмосфери й таким чином уповільнює кліматичні зміни.

Глобальні інвестори, чиї статки оцінюють у $2 трлн, погрожують вивести свої вклади з сільського господарства країни, якщо адміністрація Болсонару не вживе ефективних заходів для припинення знищення дощових лісів.

З травня цього року Бразилія залучила до боротьби з пожежами військових, які наразі у співпраці з Національним космічним агентством намагаються припинити пожежі в штаті Амазонас.

  • У червні кількість пожеж у дощових лісах Амазонії у Бразилії зросла на 20% — це найвищий місячний показник за останні 13 років.
  • 60% площі амазонських лісів розташовані в Бразилії, 13% — у Перу, 10% — у Колумбії, решта — у сусідніх країнах Південної Америки. Вважається, що ліси поглинають до 25% вуглекислого газу з атмосфери.
  • Пожежі в тропічних лісах Амазонії на території Бразилії досягли піку в серпні 2019 року. Ані дії рятувальників, ані слабкий дощ не допомагали загасити пожежі.
  • Торік відомі політики й артисти висловлювали занепокоєння ситуацією в Бразилії, де майже місяць вирували сильні лісові пожежі.
  • Через пожежі в Амазонії тільки за перші 25 днів серпня 2019 року в атмосферу потрапило 255 мегатонн вуглекислого газу.
  • Американські взуттєві компанії Timberland, Vans і Kipling відмовились закуповувати шкіру в Бразилії, оскільки виробники сировини можуть бути причетними до пожеж у лісах Амазонії.