Компанії Timberland та Vans не купуватимуть шкіру в Бразилії. Виробників сировини підозрюють у причетності до пожеж у Амазонії

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Компанії Timberland та Vans не купуватимуть шкіру в Бразилії. Виробників сировини підозрюють у причетності до пожеж у Амазонії

Brittany Colette / Unsplash

Американські взуттєві компанії Timberland, Vans і Kipling відмовились закуповувати шкіру в Бразилії, оскільки виробники сировини можуть бути причетними до пожеж у лісах Амазонії, повідомляє Reuters.

Пожежі у дощових лісах, які вважають «легенями планети», змусили переглянути вплив на довкілля з боку бразильского скотарства — одного з основних секторів економіки Бразилії. VF Corp, якій належать згадані взуттєві компанії, а також Dickies, Smartwool та The North Face відновить закупівлі лише в тому випадку, якщо буде впевнена, що виробництво шкіри не завдає шкоди довкіллю.

Цей крок розглядається як один з економічних важелів впливу на Бразилію через суперечки щодо пожеж, що за словами президента Жаїра Болсонару, перебувають під контролем.

Зазначається, що лихо було в тому числі спричинено діями скотарів, які підпалюють ліси для очищення землі. Згідно з розслідуваннями бразильских ЗМІ, найбільший світовий мʼясопереробник і виробник шкіри JBS SA закуповував худобу саме у тих фермерів, які працювали на тій землі, де це було заборонено урядом. У JBS SA відкинули звинувачення, проте визнали, що їм важко відстежувати походження худоби.

«Наші бренди вирішили більше не закуповувати шкіру з Бразилії для нашого міжнародного бізнесу, поки у нас не буде впевненості та гарантій, що матеріали, які використовуються в нашій продукції, не сприяють шкоді навколишньому середовищу в країні», — заявили у компанії VF Corp.

  • Пожежі в тропічних лісах Амазонки на території Бразилії, які називають «легенями планети», почалися на початку серпня. У деяких штатах оголошено надзвичайний стан. Число осередків займання продовжує зростати. Ані дії рятувальників, ані слабкий дощ не в змозі загасити пожежі, що вирують протягом останніх тижнів у лісах Амазонії. За прогнозами, довгоочікуваний осінній сезон дощів полегшить ситуацію лише частково.
  • 60% площі амазонських лісів розташовані в Бразилії, 13% — у Перу, 10% — у Колумбії, решта — у сусідніх країнах Південної Америки. Вважається, що ліси поглинають до 25% вуглекислого газу з атмосфери.
  • Канада виділить $15 млн і направить пожежні літаки для допомоги з гасінням лісових пожеж в Амазонії.
  • Відомі політики й артисти висловили занепокоєння ситуацією в Бразилії, де вже понад три тижні вирують сильні лісові пожежі.
  • Через масштабні та тривалі пожежі в Амазонії тільки за перші 25 днів серпня в атмосферу потрапило 255 мегатонн вуглекислого газу.