Бразильські рятувальники не в змозі побороти пожежі в Амазонії. Ліси врятує лише дощ восени

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Бразильські рятувальники не в змозі побороти пожежі в Амазонії. Ліси врятує лише дощ восени

Leonardo Carrato / Bloomberg / Getty Images

Ані дії вогнеборців, ані слабкий дощ не в змозі загасити пожежі, що вирують протягом останніх тижнів у лісах Амазонії. За прогнозами, довгоочікуваний осінній сезон дощів полегшить ситуацію лише частково, повідомляє Reuters.

Найбільші тропічні дощові ліси світу спустошують масштабні пожежі, що станом на 25 серпня охопили до 79% від усієї площі. Наразі лихо не обмежується Бразилією — близько 10 тис. км² лісів уже горить у сусідній Болівії.

Попри намагання бразильського уряду побороти стихію військовими силами, вогонь вдається зупинити лише на невеликих ділянках — більші пожежі зможе загасити тільки довга злива. Сезон дощів у Амазонії зазвичай починається наприкінці вересня і потребуватиме кількох тижнів, щоб перейти до активної фази.

За прогнозами, дощі не покриють усі райони у вогні палаючі — деякі з них, зокрема на сході, залишаться сухими. На переконання експертів, опади торкнуться всіх проблемних ділянок лісу лише в жовтні. Остаточно побороти вогонь зможуть інтенсивні опади, тоді як короткострокові просто випаруються.

60% площі амазонських лісів розташовані в Бразилії, 13% — у Перу, 10% — у Колумбії, решта — у сусідніх країнах Південної Америки. Вважається, що ліси поглинають до 25% вуглекислого газу з атмосфери. Крім Бразилії, вогонь поширюється територією Венесуели, Аргентини, Болівії, Перу, Колумбії. Хмари диму від пожеж кілька днів тому практично накрили бразильське Сан-Паулу.

  • Відомі політики та артисти висловили занепокоєння ситуацією в Бразилії, де вже понад три тижні вирують сильні лісові пожежі.
  • Президент Бразилії Жаїр Болсонаро віддав розпорядження бразильській армії взяти участь у гасінні лісових пожеж в Амазонії. Військові літаки вже почали скидати воду на тропічний ліс.
  • Супутник NASA сфотографував страхітливі кадри збільшення кількості чадного газу в атмосфері Землі через пожежі в лісах Амазонії. Згідно з даними, які були зібрані на висоті 5,5 тис. м, пожежі спричинили викиди вуглецю на 20% вищі за норму.