Палаючі ліси Амазонії почали гасити з літаків. В операції задіяні 40 тисяч військових

Автор:
Марина Колесниченко
Дата:
Палаючі ліси Амазонії почали гасити з літаків. В операції задіяні 40 тисяч військових

Leonardo Carrato / Bloomberg / Getty Images

Президент Бразилії Джейр Болсонаро віддав розпорядження бразильській армії взяти участь у гасінні лісових пожеж в Амазонії. Військові літаки вже почали скидати воду на тропічний ліс, повідомляє The Guardian.

Болсонаро санкціонував військові операції в семи штатах Бразилії. Планується, що вони триватимуть місяць, у них будуть задіяні 44 тисячі військовослужбовців. Президент також прийняв пропозицію премʼєр-міністра Ізраїлю Беньяміна Нетаньягу про літак і спеціалізовану підтримку.

Рішення президента Бразилії було прийнято на тлі критики з боку європейських лідерів, зокрема президента Франції Емманюеля Макрона, про те, що Бразилія нічого не робить для боротьби з пожежами.

Leonardo Carrato / Bloomberg / Getty Images

За даними агентства космічних досліджень INPE, в Бразилії цьогоріч було зареєстровано близько 80 тисяч пожеж. І близько 40 тисяч — в амазонських лісах. Це найвищий показник від 2013 року.

  • 60% площі амазонських лісів розташовані в Бразилії, 13% — в Перу, 10% — в Колумбії, решта — у сусідніх країнах Південної Америки. Вважається, що ліси поглинають до 25% вуглекислого газу з атмосфери.
  • Супутник NASA сфотографував страхітливі кадри збільшення кількості чадного газу в атмосфері Землі через пожежі в лісах Амазонки. Згідно з даними, які були зібрані на висоті 5,5 тис. м, пожежі призвели до викидів вуглецю на 20% вище норми.
  • Крім Бразилії, вогонь поширюється територією Венесуели, Аргентини, Болівії, Перу, Колумбії. Хмари диму від пожеж кілька днів тому практично накрили бразильський Сан-Паулу.
  • Тропічні ліси Амазонії часто називають «легенями планети», оскільки вони виробляють близько 20% кисню на планеті. Однак фахівець зі зміни клімату Джонатан Фолі каже, що насправді йдеться про 5%.