NASA: В атмосфері дуже підскочив рівень вуглецю через пожежі в Амазонії

Автор:
Марина Колесниченко
Дата:
NASA: В атмосфері дуже підскочив рівень вуглецю через пожежі в Амазонії

Leonardo Carrato / Bloomberg / Getty Images

Супутник NASA зафіксував страхітливі кадри збільшення кількості чадного газу в атмосфері Землі через пожеж в лісах Амазонки. Знімки були отримані за допомогою інфрачервоного пристрою Atmospheric Infrared Sounder (AIRS).

Згідно з даними, які були зібрані на висоті 5 500 метрів, пожежі спричинили викиди вуглецю на 20% вище норми. Спостереження проводилися від 8 до 22 серпня.

Для наочності NASA створило анімацію, де кадри вказують на показники вуглецю. Зелений колір вказує на концентрацію вуглецю в 100 мільярдних часток, жовтий — 120 часток, темно-червоний жовтий — більше 120 часток, а темно-червоний — близько 160 часток.

Вуглець — серйозний забруднювач повітря. Він може переміщатися на великі відстані і залишатися в атмосфері близько місяця. «Сильні вітри можуть перенести їх нижче, де це може вплинути на якість повітря», — зазначили в NASA.

  • За повідомленнями місцевої влади, кількість осередків пожеж у лісах Амазонки перевищила 150 тисяч. Тільки в Бразилії їх число перевалило за 70 тисяч. Крім Бразилії, вогонь поширюється по території Венесуели, Аргентини, Болівії, Перу, Колумбії. Хмари диму від пожеж кілька днів тому практично накрили бразильський Сан-Паулу.
  • Пожежі знищують тварин, птахів і рослини — відомі політики і артисти висловили стурбованість ситуацією. Ді Капріо, Мадонна, Роналду та інші закликали врятувати палаючу Амазонію.