Словаччина оголосила про висилку трьох російських дипломатів. Москва обіцяє відповідь

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Словаччина оголосила про висилку трьох російських дипломатів. Москва обіцяє відповідь

Facebook / Консульский отдел Посольства России в Словакии

Влада Словаччини вислала трьох співробітників російського посольства у Братиславі.

Про це повідомляє агентство Reuters.

«Згідно з інформацією словацьких спецслужб, діяльність висланих суперечила Віденській конвенції про дипломатичні зносини», — йдеться в заяві Міністерства закордонних справ країни. Інші подробиці цього рішення не повідомляють.

Як пише Русская служба BBC, у Росії пообіцяли відповісти на це рішення дзеркально. «Безумовно, подібні кроки затьмарюють фон російсько-словацьких відносин і змушують Москву на розгляд питання про симетричних заходи. Принцип взаємності ніхто не відміняв в дипломатичній практиці», — заявив голова комітету Держдуми з міжнародних справ Леонід Слуцький.

На початку червня влада Чехії офіційно оголосила про висилку з країни двох російських дипломатів через скандал з приводу можливого отруєння двох політиків — мера Праги Зденека Гржиба і керівника одного з районів столиці Ондржея Коларжа.

  • У відповідь Міністерство закордонних справ Росії оголосило двох співробітників посольства Чехії в Москві персонами нон грата і зажадало, щоб ті разом зі своїми сімʼями покинули територію країни.
  • Раніше чеське видання Respekt із посиланням на джерела у правоохоронних органах повідомило, що меру Праги Зденеку Гржибу і двом головам празьких районів Павелу Новотни (староста Ржепорʼя) і Ондржею Коларжу (староста Прага 6) загрожує небезпека, а мер міста регулярно отримує погрози з боку Росії, зокрема про фізичну розправу.
  • Чеські спецслужби тим часом відстежили прибуття до Праги підозрілого громадянина Росії, а також виявили переміщення групи російських розвідників до Європи. На їхню думку, до країни могли доставити отруту рицин.
  • Причиною можливого замаху з боку РФ стало рішення демонтувати памʼятник радянському маршалу Конєву в Празі. Мер Праги і глава району заявили, що замість памʼятника хочуть встановити памʼятну дошку на честь бійців Російської визвольної армії. Таке рішення викликало гнів у Росії. Слідчий комітет РФ порушив кримінальну справу про реабілітацію нацизму, а російське МЗС заявило, що памʼятник демонтували незаконно.