Росія висилає двох працівників посольства Чехії після того, як з Чехії вислали російських дипломатів

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Міністерство закордонних справ Росії оголосило двох співробітників посольства Чехії у Москві persona non grata і вимагає, щоб ті разом зі своїми сімʼями залишили територію країни до 17 червня.

Про це повідомили у пресслужбі російського відомства.

У МЗС Росії це називають «дзеркальним» рішенням у відповідь на висилку двох російських дипломатів з Чехії на початку червня через скандал щодо можливого отруєння двох політиків — мера Праги Зденека Гржиба й очільника одного з районів столиці Ондржея Коларжа.

  • Раніше чеське видання Respekt із посиланням на джерела у правоохоронних органах повідомило, що меру Праги Зденеку Гржибу і двом головам празьких районів Павелу Новотни (староста Ржепорʼя) і Ондржею Коларжу (староста Прага 6) загрожує небезпека, а мер міста регулярно отримує погрози з боку Росії, зокрема про фізичну розправу.
  • Чеські спецслужби тим часом відстежили прибуття в Прагу підозрілого громадянина Росії, а також виявили переміщення групи російських розвідників до Європи. На їхню думку, до країни могли доставити отруту рицин.
  • Причиною можливого замаху з боку РФ стало рішення демонтувати памʼятник радянському маршалу Конєву в Празі. Мер Праги і глава району заявили, що замість памʼятника хочуть встановити памʼятну дошку на честь бійців Російської визвольної армії. Таке рішення викликало гнів у Росії. Слідчий комітет РФ порушив кримінальну справу про реабілітацію нацизму, а російське МЗС заявило, що памʼятник демонтували незаконно.