У Празі демонтували памʼятник радянському маршалу Конєву

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

У Празі демонтували памʼятник радянському маршалу Івану Конєву, повідомляє Deutsche Welle.

Монументальну статую, розташовану на території району Прага-6, у пʼятницю зняли з постаменту за допомогою підйомного крана. Статую полководця, який звільняв Прагу від нацистів, виставлять як експонат у запланованому «Музеї памʼяті 20 століття».

Памʼятник Конєву встановили в Празі в 1980 році. В останні роки монумент все частіше ставав жертвою вандалізму. Критики в Чехії вважали монумент символом радянського гніту, який проявився, зокрема, під час придушення «Празької весни» в Чехословаччині у 1968 році.

Крім звільнення Праги, в 1956 році Конєв, як головнокомандувач Обʼєднаних збройних сил країн Варшавського договору, керував придушенням повстання проти комуністичної влади в Угорщині. В часи зведення Берлінської стіни він очолював групу радянських військ у Німеччині.

  • 19 червня 2019 року міська рада Харкова проголосувала за перейменування проспекту Григоренка на проспект імені радянського маршала Георгія Жукова. Тоді за це рішення проголосували 59 депутатів, проти виступили 13. Попри присутніх під стінами міськради активістів, які виступали різко проти повернення проспекту попередньої назви, формально рішення все-таки прийняли.
  • 11 липня того ж року в Харкові знову встановили памʼятник радянському маршалу Георгію Жукову, який перед тим повалили активісти, які протестували проти перейменування проспекту. Згодом Український інститут національної памʼяті звернувся до правоохоронних органів через відновлення памʼятника Жукову.