Погрози отруїти чеських політиків з боку Росії виявилися фейком. Але Чехія все одно висилає двох російських дипломатів

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Чеська влада офіційно оголосила про вислання з країни двох російських дипломатів через скандал щодо можливого отруєння двох політиків — мера Праги Зденека Гржиба й очільника одного з районів столиці Ондржея Коларжа.

Про це на спільному брифінгу повідомили прем’єр Чехії Андрей Бабіш та очільник МЗС Томаш Петрічек, передає чеське видання Novinky.

«Дані Служби безпеки та інформації чітко показують, що весь скандал виник у результаті внутрішньої боротьби в посольстві Російської Федерації в Празі, коли один з працівників направив до BIS [Служба безпеки та інформації Чехії] цільову інформацію про заплановані напади на чеських політиків», — заявив Бабіш.

Він також підкреслив, що такі події погіршують відносини між Росією та Чехією. Водночас Петрічек підкреслив, що чеська влада намагалась вирішити це питання дипломатичним шляхом, але безуспішно.

«Міністерство закордонних справ спробувало вирішити цю неприємну ситуацію непомітно і дипломатично. Зрештою це стало неможливо. Підхід Російської Федерації не залишає нам іншого вибору, крім як вислати дипломатичних представників», — додав він.

  • Раніше чеське видання Respekt із посиланням на джерела у правоохоронних органах повідомило, що меру Праги Зденеку Гржибу і двом головам празьких районів Павелу Новотни (староста Ржепорʼя) і Ондржею Коларжу (староста Прага 6) загрожує небезпека, а мер міста регулярно отримує погрози з боку Росії, зокрема про фізичну розправу.
  • Чеські спецслужби тим часом відстежили прибуття в Прагу підозрілого громадянина Росії, а також виявили переміщення групи російських розвідників до Європи. На їхню думку, до країни могли доставити отруту рицин.
  • Причиною можливого замаху з боку РФ стало рішення демонтувати памʼятник радянському маршалу Конєву в Празі. Мер Праги і глава району заявили, що замість памʼятника хочуть встановити памʼятну дошку на честь бійців Російської визвольної армії. Таке рішення викликало гнів у Росії. Слідчий комітет РФ порушив кримінальну справу про реабілітацію нацизму, а російське МЗС заявило, що памʼятник демонтували незаконно.