Штаб конкурентки Лукашенка Тихановської повідомив про затримання восьми членів її команди

Автор:
Костя Войтенко
Дата:
Штаб конкурентки Лукашенка Тихановської повідомив про затримання восьми членів її команди

NurPhoto / Contributor

Щонайменше вісім людей зі штабу Світлани Тихановської, головної конкурентки чинного президента Білорусі Олександра Лукашенка на виборах 9 серпня, затримані за два дні.

Про це повідомляє TUT.by.

Як зазначила прессекретар Тихановської Анна Красулина, затримані начальник штабу, довірена особа Марія Мороз, а також довірені особи Олег Моїсеєв, Тетяна Канівська, Юрій Власов, Андрій Смоленчук, довірені особи в Гродно Дмитро Тит і Павло Мельковський, а також член команди Антон Сташевський.

«На жаль, про багатьох із них ми не можемо отримати подальшу інформацію — де вони перебувають, які їм висунуто обвинувачення», — розповіли у штабі Тихановської.

Водночас правозахисний центр «Вясна» повідомив, що 8 і 9 серпня в Білорусі затримані щонайменше 34 незалежних спостерігачі. Понад 20 з них — у Мінську.

  • Чинний президент Олександр Лукашенко балотується на шостий термін. Його основний опонент — Світлана Тихановська, дружина опозиційного блогера Сергія Тихановського, який зараз перебуває в СІЗО.
  • ЦВК Білорусі відмовилась реєструвати банкіра Віктора Бабарика та ексглаву Парку високих технологій Валерія Цепкала кандидатами в президенти. Першого заарештували нібито за економічні злочини, а другий змушений був виїхати з країни. Тоді штаби кандидатів обʼєдналися, його очолили три жінки — Марія Колесникова (координаторка штабу Бабарика), Вероніка Цепкало (дружина Валерія Цепкала) і Тихановська.
  • Передвиборчі мітинги Тихановської збирали тисячі людей у різних містах Білорусі — в Мінську на акцію на її підтримку прийшли понад 60 тисяч осіб. Але останні кілька днів мітинги скасовували через «невідкладні» ремонтні роботи або святкування Дня залізничних військ.
  • З початку виборчої кампанії в Білорусі правозахисники нарахували понад 700 затриманих: учасників «ланцюгів солідарності», членів ініціативних груп, активістів, політиків, блогерів, журналістів і просто пішоходів на вулицях.