Вибори в Білорусі: главу штабу Тихановської знову затримали, в декількох містах проходять акції протесту, на них також є затримані

Автор:
Катя Мещерякова
Дата:

У Білорусі знову затримали начальника штабу кандидата в президенти Світлани Тіхановском Марію Мороз.

Про це пише TUT.BY.

«Ми з Марією і Світланою були біля штабу, підʼїхав синій бус, звідти вийшли люди без форми, відштовхнули Світлану, затягли Марію в машину. Ми намагалися передати їй договір з адвокатом, кричали, щоб вони його взяли, але вони зачинили двері і поїхали. Сказали, що везуть в РУВС Центрального району, потім сказали, що в РУВС Радянського, за попередньою інформацією на Марію складено адміністративний протокол, за що — невідомо», — розповіла Ольга Ковалькова, довірена особа Світлани Тихановської.

Марію Мороз затримали прямо біля штабу кандидата, Тихановська в цей момент була поруч з нею.

Водночас, в різних містах Білорусі проходить акція протесту «Руки змін». Організатори закликають виїжджати на автомобілях на головні вулиці міст, включивши пісню Віктора Цоя «Перемен», сигналити і показувати білу стрічку.

У Мінську є перший затриманий.

Ближче до вечора ОМОН почав затримувати людей на вулицях.

  • У Білорусі на 9 серпня заплановані вибори президента. Зараз йдуть так звані дострокові вибори — опозиція рекомендує не брати в них участі. З початку виборчої кампанії в Білорусі правозахисники нарахували понад 700 затриманих : учасників «ланцюгів солідарності», членів ініціативних груп, активістів, політиків, блогерів, журналістів і просто пішоходів на вулицях.
  • Влада Білорусі загрожують закрити портал TUT.BY за коментар від спостерігача на виборах, який помітив фальсифікацію. Раніше TUT.BY обійшов заборону на соцопитування і провів «голосувалку», згідно з якою Олександра Лукашенко підтримують лише 4,8%.