Розвідка США: Росія використовує нардепа Деркача для очорнення Байдена, а Китай працює проти Трампа

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Росія, Китай та Іран намагаються втручатися у виборчий процес у США і працюють проти обох головних кандидатів на посаду президента — чинного лідера Дональда Трампа та кандидата від Демократичної партії Джо Байдена.

Про це йдеться в заяві голови Національного центру контррозвідки та безпеки Вільяма Еваніни.

За даними розвідки, Росія намагається погіршити позиції Байдена, оскільки оцінює його як антиросійський «істеблішмент». РФ вживає різних заходів, у тому числі використовує позафракційного депутата Верховної Ради Андрія Деркача, який оприлюднив аудіоматеріали про вплив Байдена на Петра Порошенка. Голова розвідки називає Деркача проросійським депутатом, який працює проти Байдена і в цілому проти Демократичної партії.

При цьому Росія активно підтримує Трампа. «Деякі повʼязані з Кремлем особи також прагнуть підтримати кандидатуру президента Трампа в соціальних мережах і на російському телебаченні», — заявив голова контррозвідки.

Китай навпаки намагається знизити рейтинг Трампа, оскільки вважає його непередбачуваним і хоче, щоб він пішов. КНР переважно працює над впливом на громадську думку в США. Трамп неодноразово заявляв, що вбачає в Китаї небезпеку й за останні місяці посилив антикитайську риторику на тлі пандемії, протестів у Гонконзі та можливого блокування TikTok.

Іран, за даними розвідки, прагне підірвати демократичні інститути США, і загалом намагається за допомогою дезінформації та фейків в інтернеті перешкодити переобранню Трампа, оскільки той продовжить і далі тиснути на іранський режим. У хід також іде антиамериканський контент.