На Каньє Веста працюють політтехнологи, повʼязані з Республіканською партією і Трампом. Одного з них судили за шахрайство на виборах

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
На Каньє Веста працюють політтехнологи, повʼязані з Республіканською партією і Трампом. Одного з них судили за шахрайство на виборах

Taylor Hill / Contributor

До стрімкої передвиборчої кампанії репера Каньє Веста, який в останній момент заявив про своє прагнення стати президентом, виявились причетними політтехнологи, відомі співпрацею з Республіканською партією США і Дональдом Трампом, а також фігуруванням у скандалах, повʼязаних із виборчим шахрайством.

Про це повідомляє ABC News.

У ході протестів проти поліцейського насильства та расизму в США Вест відсторонився від Трампа, з яким ще донедавна був у теплих стосунках. Він повторив про свій розрив з чинним президентом і на початку своєї кампанії.

Пізніше репер заявив, що його висунення може збентежити темношкірий електорат демократа Джо Байдена, оскільки «говорити, що темношкірі голосують за демократів — це форма расизму та білого супремасизму».

Наразі Вест намагається потрапити до виборчих списків у кількох штатах після провалу в інших. Він також шукає підтримки виборників — чиновників, які представляють штати у Колегії, що голосує за кандидата після всенародного голосування.

Виявлення політтехнологів, пов’язаних із Трампом, збіглися з питаннями про справжні мотиви репера, який, за свідченням його дружини Кім Кардаш’ян, зазнав тиску під час загострення біполярного розладу, і в результаті говорить не завжди те, що думає.

Поки незрозуміло, хто і в який спосіб найняв політтехнологів, проте з джерел у штабі Веста стало відомо, що минулого тижня він хотів перезавантажити свою кампанію через її неорганізованість та негативне висвітлення в ЗМІ.

Репер також висловив своїй команді бажання «зробити чудо» і «зупинити» Байдена, щоб дати темношкірим американцям можливість зробити «позитивний вибір» та «чомусь навчитися» перед виборами-2024.

Хто ці політтехнологи?

Одного з республіканських політтехнологів звуть Марк Джейкобі, чию компанію найняли для просування Веста як кандидата, а також для зібрання необхідних підписів, як повідомило джерело в штабі репера.

Джейкобі характеризують як професійного збірника підписів і активного прибічника Республіканської партії, проте в 2008 році його заарештували за виборче шахрайство, пов’язане з питаннями реєстрації та голосування. Він визнав провину та отримав три роки умовно.

В той же час Джейкобі звинувачували у тому, що він обманом змушував виборців реєструватися як республіканців — це підносили як підпис петиції.

Наразі Вест проводить компанію в Колорадо, де для реєстрації потрібно зібрати лише 9 підписів — 4 з підписників виявилися республіканськими політтехнологами зі значним досвідом в політичній стратегії своєї партії.

Інші політтехнологи кампанії Веста — все ті ж республіканці, деякі — зі зв’язками в середовищі консервативних лобістів.

«Байден і Трамп обидвоє потрапляють у скандали, а Каньє просто завойовує популярність», — розповів співрозмовник видання зі штабу репера.