Нардепи ОПзЖ подали до Конституційного суду три подання. Вони оскаржують спецконфіскацію та декларування доходів

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

До Конституційного суду надійшли три конституційні подання від 47 народних депутатів з ініціативи «Опозиційної платформи — За життя». Нардепи просять визнати неконституційними положення статей Кримінального кодексу і Конституції України, які стосуються спеціальної конфіскації майна і декларування майна членів сімей.

Про це повідомляє пресслужба суду.

Нардепи просять перевірити на відповідність Конституції положення статей 96-1 та 96-2 КК (спеціальна конфіскація і випадки застосування спеціальної конфіскації), інших окремі положення Кримінально-процесуального кодексу (теж про конфіскацію), а також положення закону «Про запобігання корупції» та повʼязаних з ним законів (щодо декларування доходів та законності отримання активів).

У поданнях депутати стверджують, що спеціальна конфіскація може застосовуватися до дій, які були вчинені до набуття чинності норм закону, що, на їхню думку, не відповідає Конституції. Також вони стверджують, що конфіскація може застосовуватися до «невинних третіх осіб» (довірені особи, родичі), а це, на думку депутатів, суперечить принципу верховенства права.

Крім цього, депутати вважають що статті 96-1 і 96-2 обмежують основні права громадян, а закон «Про запобігання корупції» нібито на порушення Основного закону змушує декларувати майно дітей та співмешканців. На думку авторів, такі положення закону (про декларування майна родичів) призводять до поширення конфіденційної, особистої інформації, а також до незаконного втручання в особисте життя.