Рада на позачерговому засіданні розгляне законопроєкт, який звільняє деяких працівників ОП від декларування

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Рада на позачерговому засіданні розгляне законопроєкт, який звільняє деяких працівників ОП від декларування

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Верховна Рада на позачерговому засіданні 21 липня розгляне у другому читанні законопроєкт № 3355-1, який виключає з числа субʼєктів декларування дітей чиновників і депутатів, які з ними не проживають, а також дозволяє радниками на громадських засадах президента України не декларувати майно.

Проєктом хочуть внести зміни в антикорупційне законодавство в частині положень,що визначають, на яких саме посадовців поширюється дія цього закону.

Так, законопроєктом пропонується вивести з-під дії антикорупційного законодавства радників, помічників, прессекретаря президента України, які працюють на громадських засадах.

Відповідно, у разі ухвалення проєкту такі працівники на громадських засадах можуть не декларувати своє майно.

Крім того, законопроєкт дозволяє депутатам, членам Кабінету міністрів, державним службовцям, посадовим особам місцевого самоврядування і Збройних сил та іншим не вносити в декларації відомості про майно, яке записане на неповнолітніх дітей, якщо вони не проживають із субʼєктом декларування.

Згідно з чинними змінами до закону про запобігання корупції, які набули чинності в жовтні 2019 року, чиновники зобовʼязані вносити в декларації не тільки свої доходи, авто, нерухомість і коштовності, але й все, що належить членам їхніх сімей (племінники, діти, батьки) чи перебуває в них у користуванні.

  • 13 травня Верховна Рада прийняла за основу законопроєкт № 3355-1. За проєкт закону проголосували 244 нардепи. З них — 190 від фракції «Слуга народу».
  • За чинним законодавством, нардепи і чиновники зобовʼязані щороку до 1 червня задекларувати свої доходи в електронній системі Національного агентства з питань запобігання корупції.