Рада підтримала законопроєкт, який дозволить нардепам через дітей приховувати майно

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Верховна Рада прийняла за основу законопроєкт № 3355-1, який виключає з числа субʼєктів декларування дітей чиновників і депутатів, які з ними не проживають.

За проєкт закону, який вносить зміни в антикорупційне законодавство, проголосували 244 нардепи. З них — 190 від фракції «Слуга народу».

Законопроєкт дозволяє депутатам, членам Кабінету міністрів, державним службовцям, посадовим особам місцевого самоврядування і Збройних сил та іншим не вносити у декларації відомості про майно, яке записане на неповнолітніх дітей, якщо вони не проживають з субʼєктом декларування.

Згідно з чинними змінами до закону про запобігання корупції, які набули чинності в жовтні 2019 року, чиновники зобовʼязані вносити у декларації не тільки свої доходи, авто, нерухомість і коштовності, але і все, що належить членам їх сімей (племінники, діти, батьки) чи перебуває у їх користуванні.

  • Раніше законопроєкт схвалив Комітет з питань антикорупційної політики. Нардеп Юрчишин заявив, що він дозволяє не декларувати доходи радників президента України, які працюють на громадських засадах.
  • За чинним законодавством, нардепи і чиновники зобовʼязані щороку до 1 червня задекларувати свої доходи в електронній системі Національного агентства з питань запобігання корупції.