Білорусь не запросила російських представників спостерігати за виборами президента

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Білорусь не запросила російських представників спостерігати за виборами президента

ЦВК Росії

Центральна виборча комісія Росії не отримала офіційне запрошення від білоруського виборчкому для участі в спостереженні за виборами президента Білорусі, тож не відправлятиме туди своїх представників.

Про це заявила голова російської ЦВК Елла Памфілова, пише ТАСС.

«ЦВК Росії не вважає за можливе направити до Білорусі своїх представників і в складі спостережної місії СНД», — наголосила вона.

За словами Памфілової, причиною такого рішення є «вельми специфічне» ставлення керівництва Білорусі до коронавірусної пандемії.

«Я, як керівник Центральної виборчої комісії Росії, не маю права ставити під загрозу здоров’я і особисту безпеку своїх колег», — додала чиновниця.

Також Памфілова зазначила, що російські спостерігачі, які зазвичай входять до складу місії Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ, цього року також не братимуть участь у виборах — через те, що «БДІПЛ отримало відповідне офіційне запрошення білоруської сторони з великим запізненням».

  • У Білорусі на 9 серпня заплановані вибори президента. Чинний президент Білорусі представив свою передвиборчу програму, в якій обіцяє референдум щодо змін Конституції та зростання зарплати удвічі протягом п’яти років. Це вже шоста передвиборча кампанія Лукашенка, який очолює країну від 1994 року.
  • Головна конкурентка Лукашенка — опозиційна кандидатка Світлана Тихановська представила передвиборчу програму наприкінці липня. Після перемоги вона обіцяє нові вибори.