Суд залишив під арештом генерал-майора СБУ Шайтанова. Йому додали статтю про зберігання зброї

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Шевченківський районний суд Києва продовжив арешт генерал-майору Служби безпеки Валерію Шайтанову, якого звинувачують у державній зраді. Рішенням суду Шайтанов залишиться під вартою до 2 жовтня.

Про це пишуть «Ґрати».

Прокурор просив продовжити арешт до 14 жовтня — до закінчення досудового розслідування. Він вважає, що Шайтанов все ще може сховатися або знищити докази.

Прокурор на суді заявив, що розслідування встановило факт зустрічі Шайтанова з агентом СБУ Іваном Лукашевичем в ресторані «Одеса» у вересні 2019 року. Там вони нібито домовилися вбити чеченського добровольця Адама Осмаєва, який воював на боці України на Донбасі. За версією слідства, 13 вересня відбулася передача $4 тисяч за вбивство, а 20 жовтня була ще одна зустріч з передачею $1 тисячі. Під час обшуку у Шайтанова знайшли фрагменти sim-карти, з якої Шайтанов спілкувався із Лукашевичем.

Сам Шайтанов на суді все заперечував, а його адвокат зачитав у суді кілька діалогів між Лукашевичем і куратором Шайтанова від ФСБ полковником Ігорем Єгоровим. За словами адвоката, діалог свідчить, що Єгоров не давав вказівку залучати Шайтанова до підготовки вбивства Осмаєва. Також адвокат сказав, що з Єгоровим знайомі багато працівників СБУ, оскільки до війни на Донбасі і анексії Криму його запрошували в СБУ як інструктора.

Після судового засідання слідчий вручив Шайтанову зміни до підозри. Йому додали статтю про незаконне зберігання зброї (ч. 1 ст. 263 КК). Адвокат заявив, що у Шайтанова дійсно є зброя як у працівника СБУ, а також всі відповідні документи.