Генерал-майор Служби безпеки виявився агентом ФСБ. Він планував убивство добровольця Осмаєва

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

14 квітня затримали генерал-майора СБУ Валерія Шайтанова, якого підозрюють у держзраді та вчиненні терористичних актів. Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Валерій Шайтанов, який є одним з колишніх керівників Центру спеціальних операцій «А» СБУ, насправді перебував на агентурному зв’язку під псевдонімом «Бобиль» у полковника ФСБ Ігоря Єгорова. СБУ також повідомляє, що Шайтанов зустрічався з Єгоровим та з іншими українцями, яких залучили до виконання завдань ФСБ на території Європи.

Зокрема, за завданням російських спецслужб Шайтанов планував вбивство добровольця Адама Осмаєва, який воював на Донбасі.

СБУ

Слідство вважає, що Шайтанов планував в Україні теракти, за які йому російська сторона обіцяла $200 тисяч та паспорт громадянина РФ. На виконавця генерал-майор спеціально підібрав особу серед колишніх бійців спецпідрозділів.

СБУ

Окрім того, Шайтанов збирав та передавав російській стороні інформацію про таємні операції в районі АТО/ООС, працівників Департаменту контррозвідки, оперативних підрозділів СБУ та ЦСО «А».

Генерал-майор також використовував своє службове становище, аби отримати розвідувальну інформацію від офіцерів Служби безпеки.

Наразі СБУ обшукує місце проживання генерал-майора. Вирішується питання щодо оголошення Валерію Шайтанову про підозру у скоєнні злочинів за ст. 111 («Державна зрада») і ст. 258 («Терористичний акт») ККУ.

  • Суд засудив полковника ЗСУ Безʼязикова до 13 років вʼязниці за державну зраду. Безʼязиков потрапив у полон в серпні 2014 року разом зі ще двома офіцерами. Вони нібито пішли забрати тіла загиблих бійців 30-ї бригади. У полоні він провів 2 роки, де, за даними СБУ, перейшов на бік «ДНР». Влітку 2016 року його визволили з полону, а вже в грудні затримали.
  • СБУ викрила працівника одного з міністерств, який пересилав секретну інформацію про обороноздатність України.