РНБО: Росія підготувала військові штаби у Криму, які може використати в «активній фазі бойових дій»

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
РНБО: Росія підготувала військові штаби у Криму, які може використати в «активній фазі бойових дій»

Пресслужба Офісу президента України

Російська окупаційна влада підготувала в анексованому Криму свої військові штаби та мобілізаційну базу. Про це заявив заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони України Сергій Кривонос в інтерв’ю «Крим. Реалії».

Він не виключає, що військові навчання, як ті, що проводить Росія, зокрема в анексованому Криму, можуть перейти в «активну фазу бойових дій».

«Коли штаби і мобілізаційна база підготовлені, а вони вже підготовлені у Криму, цей потенціал під виглядом резервістів може прибути спочатку на навчання, а навчання може перейти в активну фазу бойових дій — це відбувається дуже швидко. Сьогодні вранці це ще навчання, а завтра вранці це вже початок агресії», — сказав Кривонос.

При цьому він наголосив, що Україна готова до будь-яких загроз. «Усі загрози, які можуть існувати, вони давно вже опрацьовані Генштабом і постійно переглядаються. І ці плани існують. І наші війська теж проходять навчання і підготовку з протидії», — сказав він.

Заступник секретаря РНБО вважає, що Росія може почати нову фазу агресії проти України будь-якої миті та з будь-якої ділянки кордону, зокрема з анексованого Криму.

  • Після анексії Криму у 2014 році Росія проводить регулярні військові навчання на півострові.
  • Український уряд підготував стратегію деокупації Криму, проте документ поки що не є публічним.
  • Верховна Рада підтримала створення Тимчасової спеціальної комісії, яка буде пропонувати конкретні кроки для повернення Криму, включно із законопроєктами.