Україна хоче створити майданчик для повернення Криму, схожий на «нормандський формат»

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Україна працює над стратегією повернення Криму, майданчиком для цього зараз є робоча група з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій. Про це в інтерв’ю LB.ua розповів керівник представництва президента України в Криму Антон Кориневич.

Робоча група входить до складу Комісії з питань правової реформи при президентові.

Кориневич наголосив, що потрібен майданчик щодо повернення Криму, але при цьому зрозуміло, що Росія не братиме участі в такому діалозі. Він додав, що важливо якомога частіше піднімати питання Криму в міжнародній площині.

«Питання в тому, що Україна може застосовувати «нормандський формат» чи «мінський формат» з метою деокупації частин Донецької і Луганської областей. На жаль, щодо Криму такого формату немає. Хоча це не означає, що питання Криму відійшло на задній план», — наголосив керівник представництва президента.

Кориневич наразі не знає, якою буде стратегія щодо деокупації Криму і «які політичні моменти в ній будуть прописані».

При цьому він наголошує, що окуповану територію Криму дуже мілітаризувала Росія: «Ми завершуємо аналіз кількості озброєння в Криму. Думаю, найближчим часом опублікуємо цю інформацію і будемо обговорювати це питання з органами державної влади та міжнародними партнерами. Будемо сподіватися, що після представлення цієї інформації міжнародним партнерам санкції та тиск рано чи пізно матимуть результат».

За його словами, на кораблях Чорноморського флоту є крилаті ракети «Калібр», на території півострова розміщені берегові ракетні комплекси «Бал», «Бастіон», «Іскандери».

Кориневич упевнений, що більшість кримчан не брали участі в так званому «референдумі» в 2014 році і «не підтримує те, що там сталося і відбувається сьогодні».

Він наголошує, що зараз Україні потрібно працювати з кримчанами «для того, щоб коли вона повернеться в Крим, ми мали людей, на яких можемо спиратися, які, умовно кажучи, будуть новою місцевою владою».

Також Кориневич додає, що Росія змінює демографічну карту Криму.

Згідно з доповіддю генерального секретаря ООН про права людини в окупованому Криму, Росія переселила на територію півострова за п’ять років 140 тис. російських громадян. І це лише дані російської статистики, зважаючи на зміну місця реєстрації, уточнив Кориневич.