Українська делегація в ОБСЄ на знак протесту залишила засідання у Варшаві після заяв про «російський Крим»

Автор:
Люся Зеленко
Дата:
Українська делегація в ОБСЄ на знак протесту залишила засідання у Варшаві після заяв про «російський Крим»

OSCE / Piotr Dziubak

Українська делегація на знак протесту залишила нараду у Варшаві, де обговорювали питання свободи слова, після заяв про «російський Крим». Про це у своєму Twitter повідомив посол України в ОБСЄ Євген Цимбалюк.

За його словами, модератор наради не спростував ствердження головного редактора видань «Кримська газета» та «Кримський журнал» Марії Волконської, яка назвала у своєму виступі анексований Крим «російським».

«Контрольовані GONGO намагаються просувати в ОБСЄ наратив про нібито «російський Крим». Відсутність належної реакції ведучих Варшавської наради є неприйнятною. Делегація залишила залу на знак протесту. У разі негативного розвитку розгляне можливість залишити нараду повністю», — пише Цимбалюк.

Про інцидент також повідомив член делегації Валентин Коваль. «З подивом дізнався, що модератор, який надавав слово представникам кримських ЗМІ, що отримали дозвіл на існування від окупаційних властей, оспівували свободи в російському Криму, запрошували всіх відвідати «республіку» і переконатися в цьому, всупереч протестам України, Канади та ряду інших делегацій, — харківʼянин», — повідомив він.

  • На щорічній нараді ОБСЄ член Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Валентин Коваль заявив, що Росія захопила близько 500 частот і сотні антен, які належали державним і приватним українським мовникам.
  • 16 вересня в Офісі президента провели перше засідання Ради зі свободи слова. На ньому були присутні заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко і міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський. Головував експерт інформдепартаменту Офісу президента Максим Кречетов. Понад 30 осіб представляли ЗМІ.