Суд закрив справу проти Зеленського щодо декларації, бо він — недоторканний

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Суд закрив справу проти Зеленського щодо декларації, бо він — недоторканний

Соколовська Інна / УНІАН

Печерський райсуд Києва закрив адміністративне провадження щодо президента Володимира Зеленського, відкрите за протоколом НАЗК через невчасне декларування купівлі облігацій.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на Єдиний реєстр судових рішень.

«Провадження у справі про адміністративне правопорушення […] закрити на підставі п. 1 ч. 1 ст. 247 КУпАП у звʼязку з відсутністю події і складу адміністративного правопорушення», — йдеться у рішенні суду.

У суді наголосили, що за ст. 105 Конституції президент користується правом недоторканності на час виконання своїх повноважень, тому проти нього не може бути порушено кримінальну справу.

Про що йдеться?

У 2019 році родина президента отримала кошти в рахунок погашення вартості облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) на загальну суму 5,1 млн грн та здійснила витрати на придбання ОВДП у сумі 5,2 млн грн. Вартість цих облігацій перевищувала 50 прожиткових мінімумів.

Згідно із законодавством, Зеленський мав подати до реєстру декларацій повідомлення про суттєві зміни в майновому стані протягом 10 днів з моменту купівлі та продажу ОВДП, але не зробив цього.

7 липня Зеленський заявив, що готовий нести відповідальність за порушення відповідно до чинного законодавства. НАЗК вручило йому два адмінпротоколи, відповідно до яких могли накласти штраф від 1 700 грн до 3 400 грн.

  • Президент Володимир Зеленський продав нерухомість та земельну ділянку дружині заступника голови фракції «Слуга народу» Валентині Кісєль.
  • Доходи президента Володимира Зеленського та членів його родини за 2019 рік становлять 28 мільйонів 602 тисячі гривень. Родина також задекларувала маєток в Італії, пʼять квартир у Києві, квартиру в Ялті, пʼять недобудованих готельних номерів у Грузії та квартиру у Великій Британії, яку здає в оренду.