Генсек ООН закликав дотримуватися погодженого перемир’я на Донбасі

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш привітав погодження на ТКГ у Мінську чергового перемир’я на Донбасі.

Про це у своєму Facebook повідомив речник представництва України в ООН Олег Ніколенко.

«Генеральний секретар бере до уваги домовленість, досягнуту під час вчорашнього засідання Тристоронньої контактної групи щодо додаткових заходів, спрямованих на забезпечення всеосяжного, сталого та необмеженого припинення вогню на сході України. Він закликає усі сторони повністю дотримуватися узгоджених умов і спрямувати зусилля на захист цивільних осіб, які продовжують найбільше страждати від триваючих бойових дій», — йдеться у заяві ООН.

Гутерреш також закликав сторони продовжувати продуктивну роботу в Мінському і «нормандському» форматах перемовин щодо Донбасу, зокрема й в гуманітарній сфері, аби спростити пересування та покращити умови перебування на КПВВ.

  • 22 липня під час засідання Тристоронньої контактної групи у форматі відеоконференції домовилися про повне та всеосяжне припинення вогню на лінії розмежування на Донбасі з 00:01 27 липня.
  • Згодом в ОБСЄ повідомили, про які саме умови перемир’я домовилися Україна та Росія на засіданні ТКГ в Мінську.
  • Президент Володимир Зеленський заявив, що угоду про припинення вогню на лінії розмежування на Донбасі з 27 липня ще мають підписати лідери країн «нормандської четвірки» — Росії, Німеччини та Франції. За його словами, це підвищить статус угоди та збільшить шанси на дотримання досягнутих домовленостей.