Зеленський хоче підписати угоду про припинення вогню на Донбасі з Путіним та іншими лідерами «нормандської четвірки»

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Зеленський хоче підписати угоду про припинення вогню на Донбасі з Путіним та іншими лідерами «нормандської четвірки»

Alexei Nikolsky \ TASS via Getty Images

Президент Володимир Зеленський заявив, що угода про припинення вогню на лінії розмежування на Донбасі з 27 липня має ще бути підписана лідерами країн «нормандської четвірки» — Росії, Німеччини та Франції. За його словами, це підвищить статус угоди та збільшить шанси на дотримання досягнутих домовленостей.

Про це повідомили в Офісі президента.

«Цей документ зараз очікує підписання всіх сторін «нормандської групи». Вірю в те, що всі сторони — Україна, Франція, Німеччина та Росія — підпишуть, і з 27 числа, вірю, що може настати мить, коли буде стале припинення вогню», — сказав Зеленський.

При цьому президент наголосив, що досягнуті домовленості не позбавляють українських військових можливості для самозахисту.

  • 22 липня під час засідання Тристоронньої контактної групи у форматі відеоконференції домовилися про повне та всеосяжне припинення вогню на лінії розмежування на Донбасі з 00:01 27 липня.
  • Згодом в ОБСЄ повідомили, про які саме умови перемир’я домовилися Україна та Росія під час засідання ТКГ в Мінську.
  • 13 липня на Донбасі в зоні бойових дій загинули двоє українських військових — трагедії сталися біля населених пунктів Славне і Зайцеве (Донецька область). Бойовики дали згоду на «режим тиші», щоб українська сторона змогла забрати тіло бійця біля Зайцевого, але порушили його. Вони обстріляли трьох військових, які пішли по тіло, і вбили військового медика Миколу Іліна. Ще один боєць отримав важкі поранення і згодом загинув на полі бою, а інший отримав бойові травми.