Заборона на розвідку, дрони та снайперів: в ОБСЄ розповіли деталі перемир’я на Донбасі, про яке домовились у Мінську

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Заборона на розвідку, дрони та снайперів: в ОБСЄ розповіли деталі перемир’я на Донбасі, про яке домовились у Мінську

Степанов Анатолій / УНІАН

У ОБСЄ повідомили, про які саме умови перемир’я домовилися Україна та Росія під час засідання Тристоронньої контактної групи в Мінську.

Про це йдеться у заяві спецпредставника ОБСЄ у ТКГ Хайді Грау, пише Інтерфакс.

За її словами, заходи щодо дотримання погодженого перемир’я передбачають:

  • заборону на наступальні та розвідувальні дії, а також на використання будь-яких літальних апаратів;
  • заборону на застосування вогню, зокрема снайперського;
  • заборону на розміщення важкого озброєння в населених пунктах або біля них, особливо біля об’єктів цивільної інфраструктури;
  • застосування дисциплінарних заходів за порушення перемир’я і повідомлення про них координатора ТКГ;
  • створення спеціального механізму з реагування на порушення перемир’я;
  • вогонь у відповідь на наступальні дії дозволяється, якщо він відривається за наказом керівництва ЗСУ чи бойовиків у випадку, якщо врегулювати ситуацію за допомогою механізму не вдається.

Також в ОБСЄ підкреслили, що керівництво ЗСУ та бойовиків повинні публічно повідомити про оголошення наказів своїм підлеглим з усіма вищевказаними вимогами.

Грау розповіла і про домовленості щодо відкриття нових КПВВ на Донбасі. За її словами, обидві сторони домовилися одночасно відкрити пункти пропуску до 10 листопада 2020 року.

«Вітаючи це, я закликаю сторони не затягувати з початком будівельно-монтажних робіт, щоб вони могли бути завершені до настання холодної пори року», — зазначила вона.

Водночас представник окупованих територій від України в ТКГ, журналіст Денис Казанський розповів деталі про роботу політичної підгрупи. Він зазначив, що російську сторону обурила постанова Ради про призначення місцевих виборів і вона вимагала її скасувати.

«У цій постанові російських представників обурила фраза про те, що вибори на окупованих територіях можуть проводитися тільки після «виведення всіх незаконних збройних формувань, керованих, контрольованих і фінансованих Російською Федерацією, російських окупаційних військ, їхньої військової техніки з території України». Росіяни почали вимагати, щоб українська сторона цю постанову скасувала, але були, зрозуміло, ввічливо послані за відомою адресою», — написав він.

  • 22 липня під час засідання Тристоронньої контактної групи у форматі відеоконференції домовилися про повне та всеосяжне припинення вогню на лінії розмежування на Донбасі з 00:01 27 липня.
  • 13 липня на Донбасі в зоні бойових дій загинули двоє українських військових — трагедії сталися біля населених пунктів Славне і Зайцеве (Донецька область). Бойовики дали згоду на «режим тиші», щоб українська сторона змогла забрати тіло бійця біля Зайцевого, але порушили його. Вони обстріляли трьох військових, які пішли за тілом, і вбили військового медика Миколу Іліна. Ще один боєць отримав важкі поранення і згодом загинув на полі бою, а інший — бойові травми.