Підпал будинку Шабуніна: громадські організації вимагають відставки Авакова. Активіст звинувачує «мовчання» Зеленського

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Підпал будинку Шабуніна: громадські організації вимагають відставки Авакова. Активіст звинувачує «мовчання» Зеленського

Olena Halushka / Twitter

Громадські організації опублікували заяву у зв’язку із підпалом будинку керівника «Центру протидії корупції» Віталія Шабуніна. Вони вимагають від парламенту відправити міністра внутрішніх справ Арсена Авакова у відставку.

Заява оприлюднена на сайті Центру прав людини ZMINA.

«Змушені констатувати, що Україна залишається небезпечною країною для роботи громадських активістів і правозахисників, а її активні громадяни, які намагаються просувати реформи та протидіяти корупції, часто змушені платити за це безпекою, здоров’ям і навіть своїм життям», — йдеться в заяві.

Через це громадські активісти вимагають від поліції провести незалежне розслідування та надати охорону Шабуніну, від парламентської ТСК — взяти під контроль підпал будинку активіста, від Зеленського — публічно засудити напади на Шабуніна та інших антикорупційних активістів, від нардепів — відправити у відставку міністра Авакова.

На момент публікації новини заяву підписали 42 організації, серед яких Transparency International Ukraine, Інститут масової інформації, рух «ЧЕСНО», «Восток SOS» та інші.

Сам же Шабунін заявив, що вважає причиною підпалу будинку мовчання президента Зеленського щодо дискредитаційної кампанії стосовно антикорупційних органів. Він також закликав його «вилізти з теплої ванни».

Водночас у ЦПК вважають підпал будинку замахом на життя Шабуніна. Там закликають змінити кваліфікацію злочину та передати справу іншому органу.

«Ми не довіряємо слідству, яке здійснює поліція, а також будемо добиватися зміни кваліфікації злочину, оскільки попередньо правоохоронці кваліфікували пожежу як умисне пошкодження майна (ч. 2 ст. 194 КК). Також ми як організація вимагатимемо змінити підслідність справи, оскільки поліція перебуває під безпосереднім впливом міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, відставки якого ми вимагаємо тривалий час», — йдеться у заяві організації.

  • Уранці 23 липня Віталій Шабунін повідомив про підпал свого будинку — постраждалих немає. За його словами, два тижні тому газова служба перевірила лічильник і всі зʼєднання.
  • За фактом пожежі в будинку голови «Центру протидії корупції» (ЦПК) Віталія Шабуніна поліція відкрила провадження за ч. 2 ст. 194 ККУ (умисне знищення або пошкодження майна).