«Інформація про пораненого — це був блеф». Зеленський розповів деталі перемовин із луцьким терористом

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
«Інформація про пораненого — це був блеф». Зеленський розповів деталі перемовин із луцьким терористом

Соколовська Інна / УНІАН

Президент України Володимир Зеленський сам захотів поговорити з терористом, який тримав у заручниках автобус із 13 людьми в Луцьку. Таким чином він прагнув уникнути спецоперації, під час якої могли загинути люди. Про це Зеленський розповів на відео, яке опублікувала «Українська правда».

За словами президента, спочатку треба було оцінити вимоги терориста, його мотиви та адекватність і зрозуміти, чи відпустить він після їх виконання людей.

«Ми порадились, я захотів з ним поговорити, аби він відпустив людей. Ми з ним говорили 7—10 хвилин. Домовились, що він зробить перший крок — відпустить декількох людей. У нас була інформація про пораненого, вагітну та дитину. Він сказав, що пораненого не було — це був блеф. Домовились, що він відпустить трьох людей, після цього я записав відео. Після того, як воно буде в соцмережі, він за пів години випускає всіх людей. Так і було», — розповів Зеленський.

Він зазначив, що правоохоронці одразу пропонували провести спецоперацію, «яка невідомо б чим закінчилась».

«Це був би швидкий, результативний штурм, але була небезпека, що можуть загинути люди. [...] Для мене це все очевидні кроки: якщо ми можемо щось робити без штурму, не ризикувати життям щонайменше однієї людини — я живу за таким принципом», — додав президент.