Євросоюз закликав Росію взяти відповідальність за вбивство військових у Донецькій області

Автор:
Катя Мещерякова
Дата:
Євросоюз закликав Росію взяти відповідальність за вбивство військових у Донецькій області

Christian Thiel / Getty Images

Європейський Союз очікує, що Росія візьме на себе відповідальність за вбивство українських військовослужбовців на Донбасі.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на заяву речника ЄС із закордонних справ і політики безпеки Набіли Массралі.

«Ми прочитали доповідь про вбивство трьох українських військовослужбовців і поранення ще двох збройними силами за підтримки Росії. Згідно з цією доповіддю, однією із жертв став офіцер-медик, який намагався евакуювати тіло вбитого військовослужбовця. Ця ескалація насильства та збільшення кількості порушень режиму припинення вогню на Донбасі суперечать Мінським домовленостям та зобов’язанням «нормандського» саміту від грудня 2019 року», — пишуть у заяві.

У повідомленні додали, що у ЄС очікують, що Росія візьме на себе відповідальність і використає свій вплив на збройні сили, які вона підтримує, тобто повною мірою виконає власні зобов’язання за Мінськими угодами.

  • На Донбасі в зоні бойових дій загинули двоє українських військових. Трагедії сталися біля населених пунктів Славне і Зайцеве (Донецька область). 13 липня російсько-окупаційні війська обстріляли трьох військовослужбовців, які мали евакуювати тіло одного із загиблих.
  • Унаслідок обстрілу біля Зайцевого загинув військовий медик. Також одного військовослужбовця було поранено, ще один отримав бойову травму. При цьому бойовики дали згоду на «режим тиші», щоб українська сторона змогла забрати тіло загиблого, однак продовжили стріляти.
  • Штаб ООС повідомляв, що «режим тиші» погоджували в СММ ОБСЄ.
  • Прокуратура Донецької області розпочала досудове розслідування за фактом порушення законів і звичаїв війни, поєднаного з умисним убивством.
  • 15 липня тіло військовослужбовця Збройних сил, який загинув біля Зайцевого у Донецькій області, забрали з тимчасово окупованої території.