Lancet: Населення України до кінця століття скоротиться на 68% і становитиме 17 мільйонів

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Lancet: Населення України до кінця століття скоротиться на 68% і становитиме 17 мільйонів

Антон Юхименко / «Бабель»

До 2100 року населення України скоротиться на 68% і налічуватиме трохи більше ніж 17 млн людей. Якщо ж світ досягне сталого розвитку, то українців залишиться ще менше. Такі дані наводить група дослідників з низки американських університетів у своєму прогнозі про чисельність людства до кінця нашого століття.

Про це повідомляє Lancet.

За прогнозом, наприкінці століття українське населення налічуватиме лише 17,55 млн людей. У разі досягнення цілей сталого розвитку, населення скоротиться ще більше — нас залишиться всього 14,74 млн.

При цьому піковий показник кількості населення в Україні припав на 2017 рік — офіційно в нашій країні тоді проживало 44,69 млн людей.

Така доля чекає не лише на українців — на 50% і більше скоротиться населення Японії, Таїланду та Іспанії. Скоріш за все, у 2100 році кількість людей старших за 80 і молодших за 15 років у цих країнах виросте й складе понад 25%.

Дослідники зазначають, що такі зміни в складі населення матимуть надзвичайно складні економічні наслідки. Рівень ВВП суттєво знизиться, зокрема, через скорочення частки людей працездатного віку. Проте насправді скорочення кількості людей у віці від 15 до 64 років може мати й більш руйнівний вплив на благополуччя країн.

Зокрема, зменшення кількості людей цього віку сповільнить темп економічних інновацій, а загальне зменшення працездатного населення звузить споживацькі ринки, бо діти та пенсіонери значно менш стабільні споживачі, ніж молоді та зрілі люди.

Науковці підкреслюють, що розвиток роботизації економіки може стабілізувати коливання ВВП, зменшуючи наслідки скорочення працездатного населення. Але це не точно, оскільки в країнах з низьким рівнем оплати праці вплив роботизації може бути зовсім непередбачуваним.