Кабмін ініціював виплату компенсацій постраждалим від насильницьких злочинів — від 847 грн. Пояснення Мінʼюсту

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Кабінет міністрів підтримав законопроєкт про створення в Україні фонду відшкодування шкоди потерпілим від насильницьких кримінальних правопорушень. Відповідне рішення ухвалили на засіданні Кабміну 15 липня.

За словами міністра юстиції Дениса Малюськи, постраждалі від насильницьких злочинів отримуватимуть компенсацію з держбюджету. Згодом цю суму планують стягувати зі злочинця.

«Кабмін підтримав наш законопроєкт, яким запроваджується механізм відшкодування шкоди потерпілим внаслідок насильницьких злочинів [...]. Виплати здійснюватимуться тим, кому злочином заподіяно тяжкі тілесні ушкодження, близьким родичам померлих жертв злочину, потерпілим внаслідок статевих злочинів і потерпілим дітям, щодо яких було застосовано фізичне або психологічне насильство», — розповів міністр у Facebook.

Мінімальний розмір відшкодування шкоди, запропонований у законопроєкті, не може бути менше 40% від встановленого прожиткового мінімуму для працездатних осіб [847 грн]. Але, додав міністр, фактичні розміри компенсаційних платежів встановлюватиме Кабмін, виходячи з наявних у бюджеті коштів.

Виплату компенсацій будуть здійснювати регіональні центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Після проведення виплат, держава стягуватиме компенсацію зі злочинця в порядку регресу.

«Крім того, кожен, хто вчинив злочин або кримінальний проступок, сплачуватиме спеціальний збір на відшкодування шкоди, завданої насильницькими кримінальними правопорушеннями», — уточнив Малюська.

Міністр додав, що створення фонду передбачає Європейська конвенція про компенсацію збитків жертвам насильницьких злочинів 1983 року.

  • 25 травня слідчі Державного бюро розслідувань затримали двох поліцейських — оперуповноваженого та начальника одного із секторів Кагарлицького відділення поліції (Сергія Сулиму і Миколу Кузіва) за фактом зґвалтування жінки і побиття чоловіка. 26 травня суд взяв під варту Сулиму і Кузіва на два місяці без права внесення застави. Вони свою провину не визнають.
  • На початку липня Голосіївський районний суд Києва заарештував ще двох правоохоронців, підозрюваних у зґвалтуванні та знущаннях у поліції Кагарлика.
  • Після резонансної події у поліцейському відділку Кагарлика глава МВС Арсен Аваков анонсував у підрозділах кілька нововведень, зокрема відеофіксацію слідчих дій — Custody Records.
  • Неля Погребицька, яку зґвалтували та побили поліцейські у відділенні в Кагарлику, розповіла, що є також інші жінки, які постраждали від дій одного з поліцейських.