Які покарання передбачає законопроєкт про посилення відповідальності за п’яне водіння. Пояснення МВС

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Які покарання передбачає законопроєкт про посилення відповідальності за п’яне водіння. Пояснення МВС

Петро Порошенко / Flickr

У Міністерстві внутрішніх справ наголосили, що законопроєкт № 2695 про посилення відповідальності водіїв за водіння в нетверезому стані закриває «дірки» в законодавстві, через які тисячі п’яних водіїв уникали відповідальності.

Про це заявив заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко, повідомляє пресслужба відомства.

За даними МВС, торік 1 457 людей змогли уникнути відповідальності за нетверезе водіння через передання справи на розгляд трудових колективів і громадських організацій. Суди закрили 633 справи у зв’язку з «малозначністю».

«У законопроєкті 2695 ми закриваємо ці дві законодавчі «дірки» повністю. 13 662 справи були закриті судами через закінчення строку розгляду адмінправопорушення, тому що зараз діє строк розгляду — три місяці. У законопроєкті передбачений рік на розгляд справи п’яного вбивці за кермом», — зазначив Геращенко.

Він розповів, які покарання передбачає законопроєкт:

  • якщо водій скоїв ДТП, в результаті якої потерпілий отримав травми середньої тяжкості, — штраф від 51 до 85 тис. грн або арешт на строк до шести місяців (позбавлення прав на 5 років);
  • такі ж діяння у стані алкогольного та наркотичного спʼяніння пропонують карати позбавленням волі на термін до 3 років (позбавлення прав від 3 до 5 років);
  • у разі смерті потерпілого винуватцю загрожує позбавлення волі на строк від 3 до 8 років (позбавлення прав на термін від 5 до 8 років). Якщо жертв кілька — позбавлення волі на строк від 5 до 10 років (позбавлення прав на термін від 5 до 10 років);
  • якщо водій був у стані алкогольного спʼяніння, йому загрожує позбавлення волі на термін від 7 до 12 років (позбавлення прав на термін від 7 до 10 років);
  • у випадку, коли людина, раніше засуджена за вбивство на дорозі, вдруге стане винуватцем смертельної ДТП з кількома жертвами, президент Володимир Зеленський пропонує ввести довічне ув’язнення.

Усі ці норми будуть відпрацьовані у другому читанні, зазначили в МВС.

Також, за словами Геращенка, цим законопроєктом суттєво підвищується штраф за перевищення швидкості більше ніж на 50 км/год. Зараз він становить 510 грн, а в разі, якщо депутати підтримають законопроєкт у другому читанні, він становитиме 3 400 грн.

  • 13 липня Верховна Рада підтримала у першому читанні законопроєкт про посилення відповідальності водіїв за водіння в нетверезому стані та перевищення швидкості. За словами глави МВС Арсена Авакова, проєкт посилює відповідальність водіїв за смертельні ДТП, скоєні у стані алкогольного сп’яніння. У фракції «Голос» розкритикували законопроєкт. Нардеп Олександра Устінова зауважила, що проєкт «надзвичайно розширює права поліції» та насправді не підвищує штрафи за пʼяне керування авто.
  • Президент Володимир Зеленський наголосив на необхідності ввести максимальну кримінальну відповідальність — можливо, довічне увʼязнення, за водіння у нетверезому стані, що спричинило загибель людей.