«Можливо, довічне увʼязнення». Зеленський вимагає максимального покарання для п’яних водіїв, які вчинили смертельні ДТП

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
«Можливо, довічне увʼязнення». Зеленський вимагає максимального покарання для п’яних водіїв, які вчинили смертельні ДТП

УНІАН

Президент Володимир Зеленський наголосив на необхідності ввести максимальну кримінальну відповідальність — можливо, довічне увʼязнення, за водіння у нетверезому стані, що спричинило загибель людей.

Про це він заявив на зустрічі з Кабінетом міністрів після смертельної ДТП під Києвом, в якій загинули четверо членів однієї сім’ї.

Президент висловив співчуття родині загиблих і доручив надати допомогу.

Він наголосив, що чинні закони нічого не вирішили й ситуацію на дорогах радикально не змінили. Тому, на його думку, слід шукати інший підхід. Зокрема, оскільки чинні штрафи не мають відповідного стримувального ефекту, то:

  • для водіїв, що сідають за кермо напідпитку, потрібно збільшити їх у 5—10 разів (якщо порушення правил незначне);
  • у разі, якщо п’яний водій спричинив ДТП, яка призвела до людських жертв, має бути більш сувора кримінальна відповідальність.

«Якщо водіння напідпитку спричинило загибель, строк покарання має бути збільшений. Можливо, до довічного увʼязнення. Я за максимальну криміналізацію цих злочинів. Жорстко й надовго. І з максимальним розголосом... І щоб жоден суд не думав когось «відмазати», — заявив президент.

Загалом за перше півріччя цього року на дорогах загинули майже 1,5 тисячі людей. «У ДТП в Україні гине більше людей, згідно зі статистикою, ніж на війні. Таку кількість жертв можна порівняти з будь-якою епідемією», — додав Зеленський.

Він доручив прем’єр-міністру Денису Шмигалю протягом тижня підготувати пропозиції та сформувати план заходів з підвищення безпеки дорожнього руху.

  • 13 липня Верховна Рада підтримала у першому читанні законопроєкт про посилення відповідальності водіїв за водіння в нетверезому стані та перевищення швидкості. За словами глави МВС Арсена Авакова, проєкт посилює відповідальність водіїв за смертельні ДТП, скоєні у стані алкогольного сп’яніння. У фракції «Голос» розкритикували законопроєкт. Нардеп Олександра Устінова зауважила, що проєкт «надзвичайно розширює права поліції» та насправді не підвищує штрафи за пʼяне керування авто.
  • Смертельна ДТП сталася 12 липня на Старообухівській трасі, за 5 км від Києва. Нетверезий водій на Mercedes ML їхав у бік Києва й намагався обігнати червоний Mercedes Sprinter. Не розрахувавши дистанції, він зачепив мікроавтобус, після чого виїхав на зустрічну смугу і врізався у Hyundai Tucson. У ньому їхала сім’я з 5 людей — двое дорослих і троє дітей. Унаслідок аварії загинули батько з матір’ю, дівчинка 8 років і 10-річний хлопчик. За життя 12-річного хлопчика борються лікарі.
  • Через ДТП поліція порушила кримінальне провадження, винуватця затримали. Водій Mercedes — Антон Желепа — залишився живим. Алкотестер показав вміст алкоголю в крові на рівні 1,32 проміле. Водію оголосили підозру. Наразі вирішується питання про обрання йому запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою без визначення розміру застави.
  • За даними ЗМІ, у 2007 році Желепа був засуджений до 4 років з іспитовим терміном у 2 роки за напад на правоохоронця. У 2010 році Желепа влаштував ДТП, через яку загинула людина. Його засудили до 3 років і 6 місяців увʼязнення та позбавили права кермування на 3 роки.