Японка поїла сашимі з сирою рибою, і за п’ять днів у неї в горлі розвинувся рідкісний паразит. Лікарі змогли її врятувати

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Японка поїла сашимі з сирою рибою, і за п’ять днів у неї в горлі розвинувся рідкісний паразит. Лікарі змогли її врятувати

Takashi Hososhima / Flickr

Молода жінка з Японії поїла сашимі — традиційну страву з сирою рибою, і через кілька днів звернулась до лікаря через біль у горлі. Виявилось, що вона заражена рідкісним паразитом, та їй пощастило, що він сидів саме в горлі — його змогли легко дістати.

Про випадок пише наукове видання American Journal of Tropical Medicine and Hygiene.

25-річна японка поїла сашимі з сирою рибою, і через п’ять днів поскаржилась на біль у горлі. Вона здала аналіз крові, та у ньому не виявили нічого підозрілого. Під час огляду лікар побачив у її лівій гланді чорного хробака, який ворушився.

Після того як його витягнули за допомогою звичайного пінцета, жінці відразу стало краще.

Черв’як був завдовжки майже 4 см, завтовшки 1 мм і саме скидав шкуру. Генетичний аналіз виявив, що тварина належить до рідкісного виду круглих червів нематод — Pseudoterranova azarasi.

ajtmh.org

Черви цього типу в основному потрапляють у шлунок після споживання сирої чи погано приготовленої морської риби, в якій трапляються личинки. Всього випадків зараження саме цим видом описано близько 700 — у Японії, Нідерландах, країнах північного узбережжя Тихого океану та Південної Америки.

Наразі клінічні засоби для виявлення цих паразитів не доступні в комерційному секторі, якщо тільки лікарі не побачать їх неозброєним оком, як в описаному випадку. Медикаментозне лікування інвазії неефективне, тому червʼяків виймають з організму людини механічно.

Зазвичай найпростіший спосіб занести цей вид паразитів — споживання сирої риби, зокрема в складі традиційних японських страв. Саме з їх популяризацією в світі зросла кількість випадків інфікування.