«Слуга народу» Мотовиловець вибачився перед депутаткою від «ЄС» Іоновою, що «торкнувся її руки». Що сталося?

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
«Слуга народу» Мотовиловець вибачився перед депутаткою від «ЄС» Іоновою, що «торкнувся її руки». Що сталося?

Facebook / Андрій Мотовиловець

Народний депутат від «Слуги народу» Андрій Мотовиловець попросив вибачення у своєї колеги з фракції «Європейська солідарність» Марії Іонової за інцидент минулого тижня під час штовханини в Раді. У «ЄС» заявляли, що Мотовиловець підняв на Іонову руку.

До нардепки Мотовиловець звернувся з трибуни Ради на позачерговому засіданні.

Мотовиловець попросив вибачення за те, що, як наголосив, «торкнувся руки».

«У пʼятницю [3 липня] сталася прикра подія — під трибуною була штовханина, і я прошу вибачення у Марії Миколаївни Іонової за те, що торкнувся вашої руки. Прошу мені вибачити», — сказав Мотовиловець, цитує його Укрінформ

Він також зауважив, що парламентську трибуну досить часто використовують для політичного тиску та образ, і роблять це досвідчені політики. «Я не хочу бути досвідченим політиком, я хочу бути ефективним політиком. Наше завдання — приймати закони, писати їх і працювати. Прошу прийняти мої вибачення», — сказав Мотовиловець.

Що сталося?

3 липня під час розгляду законопроєкту про вступ абітурієнтів з окупованих територій у будь-який виш країни без складання ЗНО посварилися нардепи від «Слуги народу» та «Європейської солідарності».

Згодом у «ЄС» заявили, що «слуга народу» Андрій Мотовиловець підняв руку на їхню депутатку Марію Іонову.

Сам Мотовиловець це заперечував. Він запропонував оприлюднити відео інциденту, і якщо на ньому підтвердять факт застосування фізичної сили, то готовий перерахувати 100 тисяч гривень на благодійність.

У «ЄС» вимагали тимчасово відсторонити Мотовиловця від участі у засіданнях Ради та закликали його публічно вибачитися перед Іоновою.

Крім того, заступник голови ВР Олена Кондратюк («Батьківщина») вимагала в Комітету з питань регламенту, депутатської етики та організації роботи парламенту розглянути неетичну поведінку Мотовиловця.

  • 3 липня депутати від «Слуги народу» та «Європейської солідарності» зі сварками ухвалили закон, який передбачає, що абітурієнти з окупованих територій зможуть вступити у будь-який виш країни без складання ЗНО.
  • 10 липня президент Володимир Зеленський підписав закон «Про внесення змін до Закону України «Про вищу освіту» щодо особливостей вступу до закладів вищої освіти абітурієнтів з окупованих територій Донбасу та Криму.