У Раді депутати зі чварами ухвалили закон про вступ дітей з окупованих територій до вишів без ЗНО

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
У Раді депутати зі чварами ухвалили закон про вступ дітей з окупованих територій до вишів без ЗНО

Гонтар Володимир / УНІАН

Депутати від «Слуги народу» та «Європейської солідарності» зі сварками ухвалили закон, який передбачає, що абітурієнти з окупованих територій зможуть вступити у будь-який виш країни без складання ЗНО.

Під час обговорення законопроєкту депутат від фракції «ЄС» Ірина Геращенко заявила, що пільги для вступу потрібно ввести також для дітей загиблих на Донбасі військовослужбовців, і дорікнула депутатам від «Слуги народу» у тому, що вони цілий тиждень розглядали законопроєкт про азартні ігри.

Член комітету з питань науки, освіти та інновацій, народний депутат від «СН» Роман Грищук заявив, що в залі тільки одна фракція не підтримує цю ідею. За словами Грищука, близько тисячі дітей з окупованих територій записалися на ЗНО, «вони обрали Україну, а не Ростов». Після цього в сторону «Європейської солідарності» почали скандувати: «Ганьба!»

Після цього «Європейська солідарність» попросила надати їй час для відповіді. Спікер Дмитро Разумков відмовився це зробити. Зрештою «ЄС» надали слово, після чого голова Ради поставив законопроєкт на голосування.

Відповідно до закону, абітурієнти з ОРДЛО зможуть вступати без ЗНО до будь-якого вишу країни. Закон передбачає:

  • зарахування до навчального закладу за результатами вступних іспитів, але в межах встановлених квот;
  • вступники з окупованих територій зможуть обирати для себе будь-який університет країни, а не лише навчатися в так званих уповноважених закладах вищої освіти;
  • абітурієнти з окупованих територій зможуть проходити підготовчі курси при університетах, до яких бажають вступити, для цього вони отримають від держави матеріальну підтримку у вигляді стипендій.
  • Зовнішнє незалежне оцінювання в Україні відбувається з 25 червня до 17 липня.
  • 22 червня президент Володимир Зеленський підписав закон про звільнення випускників шкіл від обовʼязкової державної підсумкової атестації (ДПА).