Зеленський хоче звільнити випускників з окупованого Донбасу від складання ЗНО. І вже звільнив всіх учнів 11 класів від обов’язкової ДПА

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Випускники шкіл з тимчасово окупованих Криму та територій Донецької та Луганської областей зможуть вступати до вищого навчального закладу без складання зовнішнього незалежного оцінювання та матимуть можливість вступити до всіх вишів, а не за обмеженим окремим списком, як це відбувається зараз.

Відповідні зміни до закону «Про вищу освіту» ініціював президент Володимир Зеленський, повідомляє пресслужба глави держави.

Крім того, всі охочі з тимчасово окупованих територій Луганської та Донецької областей навчатимуться в українських вишах безкоштовно, через державне замовлення в межах квот. Наразі така норма діє лише для випускників з анексованого Криму та Севастополя.

Зеленський наголосив, що таким чином хочуть максимально заохотити випускників вступати в українські навчальні заклади.

Крім того, президент підписав закон про звільнення випускників шкіл від обовʼязкової державної підсумкової атестації (ДПА). Так хочуть мінімізувати ризики захворювання на коронавірус серед випускників шкіл.

Водночас учні мають право за власним бажанням пройти ДПА, зокрема у формі зовнішнього незалежного оцінювання.

А випускники шкіл, які в цьому році не планували вступати до вишів, можуть отримати свідоцтво про здобуття повної загальної середньої освіти без складання ЗНО.

За даними Міністерства освіти і науки України, скасування обов’язкової ДПА дозволить зменшити приблизно на 27—30% кількість учасників тестування.

  • 15 і 17 червня мало відбутися пробне тестування, але його скасували через загрозу коронавірусу. Комітет Верховної Ради з питань бюджету погодив рішення уряду про повернення коштів учасникам пробного ЗНО. Для цього виділять гроші з Фонду боротьби з коронавірусом.