Зеленський підписав закон про вступ дітей з окупованих територій до вишів без ЗНО

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Зеленський підписав закон про вступ дітей з окупованих територій до вишів без ЗНО

Пресслужба Офісу президента України

Президент Володимир Зеленський підписав закон «Про внесення змін до Закону України «Про вищу освіту» щодо особливостей вступу до закладів вищої освіти абітурієнтів з окупованих територій Донбасу та Криму.

Про це повідомили в Офісі президента.

Зеленський сам ініціював це внесення змін до законодавства.

«Ми боремося за молодь на тимчасово окупованих територіях, за їхній розум і талант. Тому потрібно максимально заохочувати таких випускників переїжджати на підконтрольну Україні територію, вступати в наші заклади освіти, навчатися в українській системі освіти», — наголосив Зеленський.

Про які зміни йдеться?

Підписаний Зеленським закон розширює права вступу до вишів абітурієнтів з тимчасово окупованих територій Криму, Донбасу та населених пунктів, що перебувають на лінії зіткнення. Зокрема, вони зможуть вступити до будь-якого закладу вищої освіти за квотою, розмір якої визначає Міністерство освіти і науки.

Для зазначеної категорії абітурієнтів вступ відбуватиметься за результатами вступних іспитів або на основі ЗНО — за власним вибором. Раніше вступ за квотою передбачався лише для жителів тимчасово окупованого Криму та Севастополя й тільки до обмеженого переліку закладів вищої освіти.

Закон передбачає:

  • зарахування до навчального закладу за результатами вступних іспитів, але в межах встановлених квот;
  • вступники з окупованих територій зможуть обирати для себе будь-який університет країни, а не лише навчатися в так званих уповноважених закладах вищої освіти;
  • абітурієнти з окупованих територій зможуть проходити підготовчі курси при університетах, до яких бажають вступити, для цього вони отримають від держави матеріальну підтримку у вигляді стипендій.

Закон набуває чинності на наступний день після опублікування. Верховна Рада ухвалила закон 3 липня, але зі сварками між депутатами від «Слуги народу» та «Європейської солідарності».

  • Зовнішнє незалежне оцінювання в Україні відбувається з 25 червня до 17 липня.
  • 22 червня президент Володимир Зеленський підписав закон про звільнення випускників шкіл від обовʼязкової державної підсумкової атестації (ДПА).